Ondernemend Friesland nieuws

Gasloos wonen met lucht water warmtepomp

Gasloos wonen met lucht water warmtepomp

Het is nog maar kort dag tot 2050’, stelt Roeland Westra In van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. In 2050 dient de woningvoorraad in Nederland klimaatneutraal te zijn. ‘Dit betekent duurzaam denken en doen voor alle bedrijven, scholen en overheden in Friesland’. Voor de woningvoorraad betekent dit gasloze woningen, zowel nieuw als bestaand. ‘ In Friesland zijn al gasloze woningen die door installatiebedrijven in Friesland zijn gerealiseerd’. Woensdag 1 november 2017 kwamen ruim 80 belangstellenden naar de Duurzaam Doen Lezing over natuurlijk verwarmen zonder gas.

Duurzaam wonen
‘Mijn droom is om duurzaam te wonen’, vertelt Lammert Dijkstra uit Gorredijk. En dat betekent wonen zonder gas in een nieuw te bouwen huis. Duurzaam wonen betekent dat je andere keuzes maakt in verwarmingsinstallaties.’ Ik heb gekozen voor een lucht water warmtepomp voor (vloer)verwarming en voor het tapwater’. Deze verwarmingstechniek maakt gebruik van lage temperatuurverwarming. ‘Duurzaam wonen is niet alleen een noodzaak maar vooral leuk en gaat om comfort en een gezond binnenklimaat’. En natuurlijk vraagt duurzaam wonen een grotere investering dan wonen op gas.’ We kunnen niet om deze extra investeringen heen. Laten we dan ook gewoon duurzame woningkeuzes maken bij nieuwbouw en stapsgewijze keuzes bij bestaande bouw’.

 

Duurzame adviezen
‘Wij adviseren geen gasketels meer bij nieuwbouwwoningen’, legt Jan Henstra van Henstra Installatietechniek uit Surhuisterveen uit. ‘Wij denken met de woningbezitters mee over duurzame installaties om gasloos te wonen. Zo passen we steeds vaker de lucht water warmtepomp toe’. Deze installatie maakt gebruik van de buitenlucht om te verwarmen. De energie die hiervoor nodig is wekt de woning zelf op via het plaatsen van zonnepanelen.

 

Duurzame installatie: lucht water warmtepomp
Het kenmerkende van een lucht water warmtepomp is dat het warmte verplaatst. ‘De warmte gaat van buiten naar binnen’, licht Remco van Vliet van ThermoNoord toe. De buitenunit van de lucht water warmtepomp pompt met een hoog rendement natuurlijke warmte in het water voor afgifte aan radiatoren, convectoren en vloerverwarming. ‘Als ThermoNoord hebben wij ervaring met de Waterstage van Fijutsi in verschillende gasloze woningen in Friesland. Vooral nieuwbouw, maar ook een aantal bestaande woningen’.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement