Ondernemend Friesland nieuws

Kant-en-klaar maaltijden Greydanus Earlik Ite erkend als echte Friese maaltijden

Uitreiking Greydanus Earlik Ite

Afgelopen zaterdag heeft op het Flaeijelfeest in Nieuwehorne de primeur plaatsgevonden van de demonstratie van oude ambachten rond historische Friese peulvruchtenrassen zoals Wâldbeantsje, Reade Krobbe, Kollumer Zoet Erwt en Dik Trom-erwt. Daar presenteerde Greydanus Earlik Ite uit Heerenveen deze peulvruchten ook in een modern jasje: verse kant-en-klaar maaltijden voor de supermarkt. Tot grote verrassing kregen ze het keurmerk Erkend Streekproduct uitgereikt door ‘Lytse Teake’. Het keurmerk garandeert dat minimaal 75% van de ingrediënten van deze maaltijden uit Fryslân komt, dat de maaltijden ook in Fryslân zijn geproduceerd en dat ze op duurzame wijze zijn voortgebracht. Deze eisen worden onafhankelijk gecontroleerd.

Onderscheiden
Met namen als Fryske Folklore, Slinger om‘e Snút en Flaeijel-Miel, wil Greydanus Earlik Ite B.V. met een 5-tal kant-en-klare maaltijden de Friese gemaksmarkt bedienen. De namen geven een gevoel mee van een gerecht van vroeger. Maar Greydanus Earlik Ite gaat veel verder dan dat. Ze willen zich duidelijk onderscheiden van de massa’s anonieme fabrieksmaaltijden die in de diepvriesschappen liggen. Zo bieden ze verse maaltijden aan en geen diepvriesproducten. “Gemaakt door chef-kok Jeroen Drenth, zodat de smaak het beste tot zijn recht komt”, vertelt Tjalke Stoelwinder van Greydanus Earlik Ite.


Producten

Daarnaast gebruiken ze zoveel mogelijk ingrediënten uit Fryslân om een echt Fries streekgerecht te kunnen bieden. “Een gerecht van vroeger, een gerecht van dichtbij huis, gemaakt door een rasecht Fries bedrijf, dat vertrouwen willen we de klant geven. Dat betekent dat we ingrediënten in de maaltijden verwerken die ook alleen in Fryslân te krijgen zijn, zoals de oude Friese peulvruchten die we op het Flaeijelfeest hebben gepresenteerd, maar ook de andere ingrediënten halen we uit Fryslân  en ook zoveel mogelijk typische Friese producten. Bijvoorbeeld de Wâldgieltsjes halen we bij teler Jaap Wilman uit Kollumerzwaag, de Hummelhûzer Rode (aardappel) en groenten van ’t Hummelhûs uit Oudehorne, Koudumer beantsjes van Kwekerij Trimpe uit Koudum en het speklapje, hamblokjes en spek van het Fries Veenweidevlees van de boerderij van Steven en Klaziena van der Zee uit Rohel”.


Certificaat

De rasechte Friese gerechten zijn nu ook bekroond met het landelijk predicaat Erkend Streekproduct. De inspecteur had Greydanus Earlik Ite al doorgelicht en had van alle ingrediënten de herkomst onderzocht. Stoelwinder: “Hij was zeer kritisch. Tot onze verrassing kregen we het certificaat afgelopen zaterdag uitgereikt door ‘Lytse Teake’. We zijn zeer blij dat we nu officieel en landelijk erkend zijn als Fries streekproduct”. De kant-en-klaar maaltijden van Greydanus Earlik Ite zijn nu verkrijgbaar in diverse supermarkten in Fryslân.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement