Ondernemend Friesland nieuws

Groei Nederlandse economie breed gedragen maar omgeven met risico’s

Economische Groei

De Nederlandse economie groeit dit en volgend jaar naar verwachting met 2%. Hiermee houdt de economische groei hetzelfde tempo aan als in 2015 en is deze wederom breed gedragen. Het werkgelegenheidsherstel zal ook in 2016 en 2017 leiden tot een lagere werkloosheid: 6¼% in 2016 en 6% in 2017. De internationale risico’s zijn echter onverminderd groot. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun vandaag verschenen Economisch Kwartaalbericht.

Door de trage ontwikkeling van de wereldeconomie groeit ook de Nederlandse goederenuitvoer minder hard. Björn Giesbergen, nationaal econoom bij de Rabobank: “Behalve de uitvoer dragen ook de binnenlandse bestedingen bij aan onze groei. Hiermee blijft de economie op alle cilinders draaien. De consumptie van huishoudens neemt dit en volgend jaar verder toe door de verder aantrekkende werkgelegenheid en de stijging van de reële lonen. Daarnaast profiteren werkenden dit jaar van de belastingverlaging van vijf miljard euro. Huishoudens blijven wel terughoudend met het opschroeven van de bestedingen. Maar nu de economie doorgroeit, zullen consumenten volgend jaar mogelijk iets minder voorzichtig worden.”

Weinig reden tot optimisme over wereldeconomie
Onze economie is echter omgeven met internationale risico’s. De groeivertraging in China, de politieke instabiliteit in het Midden-Oosten en de deels daarmee samenhangende vluchtelingenproblematiek hebben nog niet aan belang ingeboet. Ook het herstel in Europa is verre van overtuigend. Hugo Erken, internationaal econoom: “Dit jaar zal het BBP van de eurozone weer het niveau van voor de crisis bereiken. Maar achter dit cijfer voor de eurozone als geheel ligt een ruime spreiding. In Zuid-Europa is het beeld bijvoorbeeld veel slechter dan gemiddeld, vooral op de arbeidsmarkt.

Ook een eventuele Brexit vormt een risico. Mochten de Britten ervoor kiezen de EU te verlaten, dan markeert dat de eerste stap op het gebied van Europese desintegratie, met gevolgen die we momenteel nog moeilijk kunnen inschatten. Maar ook als zij ervoor kiezen om te blijven, zal het referendum zijn sporen nalaten op de inrichting van de toekomstige Europese samenwerking.

Bovendien roept het monetaire beleid van de ECB steeds meer weerstand op, met name in Noord-Europa. Nu duidelijk is dat de mogelijkheden van de ECB uitgeput raken, is het onvermijdelijk dat zwaarder moet worden geleund op een stimulerend begrotingsbeleid van nationale overheden. De Europese Commissie vraagt echter juist om meer bezuinigingen in een aantal landen. Ook dit vormt een risico.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement