Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort Groenewegen Advocaten en Notarissen Advocaten en Notarissen

Groenewegen Advocaten en Notarissen zijn OF's specialist. Afwisselend zullen de medewerkers hun kennis en ervaring uit hun vakgebied delen met MKB Friesland. Het werk van advocaten en notarissen is niet bepaald eenvoudig te doorgronden. Het recht is als een dichtbegroeid bos, waarin je gemakkelijk verdwaalt. Je hebt een gids nodig die de juiste paadjes kan wijzen. Groenewegen Advocaten en Notarissen wil met hun eigen specialistenpagina iets meer licht in deze duisternis brengen. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met het kantoor te Heerenveen via 0513-655555 of kijk op www.groenewegenadvocaten.nl voor meer informatie over ons kantoor en werkwijze.

Heeft u het goed geregeld voor uw nabestaanden?

Vroeg of laat kunt u er mee te maken krijgen; het verlies van een dierbare. Het is niet iets om alle dagen over na te denken en liefst stoppen we gedachten hierover zo ver mogelijk weg. Ik merk dit regelmatig in gesprekken met cliënten over dit onderwerp. Toch is het goed om op een rustig moment eens op een rij te zetten wat u zelf zou kunnen en willen regelen.

 

Als u minderjarige kinderen heeft staat u er dan eens bij stil aan wie u de opvoeding toevertrouwt als beide ouders er niet meer zouden zijn. En gunt u die lieve schoondochter nog een aandeel in uw erfenis als ze uw zoon na uw overlijden heeft laten zitten? Wie zet de onderneming voort als u onverhoopt komt te overlijden zonder dit tijdens leven te hebben geregeld? Wat, als een kind niet goed met geld om kan gaan en u "de bui" al ziet hangen als dit kind een erfenis in handen krijgt……

 

Zomaar wat situaties die zich in een mensleven kunnen voordoen. Met het opmaken van een testament houdt u de regie in handen en geeft u voor bijvoorbeeld de hiervoor genoemde situaties een handleiding aan uw nabestaanden. Voor het opstellen van een testament neemt u contact op met uw (kandidaat) notaris. Hij of zij legt in een notariële akte vast wat er met uw nalatenschap (erfenis) moet gebeuren, wie alles moet regelen, wie uw erfgenamen zijn of wie juist niet. Vaak zijn er ook fiscale redenen om een testament op te stellen of aan te passen.

 

Graag maak ik dit met een eenvoudig rekenvoorbeeld duidelijk:

Roel en Nynke, beiden 65 jaar, zijn met elkaar getrouwd in algehele gemeenschap van goederen en hebben samen twee kinderen. Hun vermogen bestaat globaal uit een woning van € 450.000,00 (schuldenvrij) en een spaarrekening met een saldo van € 90.000,00. Roel overlijdt en zijn nalatenschap bestaat uit de helft van het vermogen dat hij met Nynke heeft opgebouwd, groot € 270.000,00. Roel heeft geen testament opgemaakt, zodat volgens de wettelijke regeling zijn echtgenote Nynke en hun beide kinderen erven; ieder één/derde deel.

 

Een erfgenaam hoeft alleen belasting te betalen voor zover hij/zij meer erft dan het vrijgestelde bedrag. Voor een echtgenoot is het vrijgestelde bedrag in 2015 € 633.014,00 (hier moeten eventuele pensioenaanspraken nog vanaf worden getrokken). Per kind is in 2015 het vrijgestelde bedrag € 20.047,00.

 

Terug naar het rekenvoorbeeld:

De verkrijging van Nynke valt ruim binnen de vrijstelling, zij is geen erfbelasting schuldig. De beide kinderen zijn dat wel, namelijk per kind een bedrag van afgerond circa € 7.000,00.

 

Met een testament had deze belastingheffing bij het overlijden van Roel voorkomen kunnen worden. Bijvoorbeeld door het opnemen van een zogenaamd "afvullegaat". De strekking van dit legaat is dat de vrijstellingen van de diverse erfgenamen zoveel mogelijk benut worden. Eerst worden de vrijstellingen van de kinderen afgevuld tot het vrijgestelde bedrag (€ 20.047,00) en vervolgens de vrijstelling van de langstlevende echtgenoot (€ 633.014,00).

 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact op met mij of één van mijn notariële collega’s bij Groenewegen Advocaten & Notarissen.

 

mr. Dineke de Haan-Wijma, kandidaat-notaris

 

Kijk voor alle columns van Groenewegen Advocaten en Notarissen op hun eigen OF specialistenforum

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement