Ondernemend Friesland nieuws

Het dienend leiderschap van Jetze Lont

Jetze en Arjen Lont van Bouwbedrijf Lont

In de directiekamer hangen drie portretten. Van links naar rechts oprichter Arjen Lont Sr, die het bedrijf in 1923 begon, zoon Dirk, die het in 1957 overnam en kleinzoon Arjen, die het bedrijf in 1986 voortzette. Met gevoel voor symboliek zou het je kunnen opvallen dat de voorvaderen van Bouwbedrijf Lont recht door het raam aan de andere kant van de ruimte uitkijken op het weidse Bildtse land; de grond waar ze met hard werken in bijna een eeuw een gezond bedrijf opbouwden. Maar daartoe moet de melancholie dan ook beperkt blijven, want aan tafel zit Arjen Lont (derde generatie) nog springlevend te wezen. En uiteraard is ook Jetze, de vierde generatie, present, al wil hij zijn foto-portret eerst nog zelf verdienen. De nieuwe directeur voert grotendeels het woord en doet dat met enthousiasme. Een relaas over de transitie van ‘projecten’ naar ‘processen’, over de uitdaging van een schonere wereld met energie-opwekkende gebouwen en over zijn ambitie van ‘dienend leiderschap’.

Jetze: “Waar ik mijn vader het meest dankbaar voor ben? Dat hij kan loslaten. Dat geeft mij ruimte, om de dingen te doen zoals ik denk dat ze bij deze tijd passen. Ik heb enorm veel respect voor hem. Er is hier een geweldig bedrijf opgebouwd. Maar het is bijna ontroerend dat hij ook de capaciteit heeft om afstand te nemen.”

Arjen: “Dat is natuurlijk ook belangrijk. Tijden veranderen. In mijn tijd hadden we het altijd over projecten. Veel van die projecten initieerden we zelf. En dat is nog zo. Ben ik trots op. Maar tegenwoordig gaat het eerder om processen dan om projecten. En dat is helemaal Jetze zijn ding.”

 

Horizontaal

Jetze: “We doen steeds meer in gedeelde verantwoordelijkheid met ketenpartners. Het proces wordt daarmee belangrijker. Elkaar opzoeken; elkaar kunnen vertrouwen. In de tijd van mijn vader verdiende het bedrijf door strak in te kopen. Tegenwoordig verdienen we ons geld veel meer door projectoptimalisatie, met ketenpartners gedeelde verantwoordelijkheid nemen. Zo maken we de bedrijfskolom van verticaal steeds horizontaler.” Arjen: “De toekomst? We staan voor enorme uitdagingen. Neem de circulaire economie. Wij willen een bijdrage leveren aan een wereld waarin we als mens leven zonder roofbouw te plegen. Het bouwen van energieneutrale gebouwen is daarbij een van de uitdagingen. Technisch is dat overigens al heel goed mogelijk.”

 

Lego-game

Jetze: “De grote vraag is: hoe krijgen we die innovaties betaalbaar? Ik wil ondernemen vanuit het besef dat je vanuit gelijkwaardigheid een mooie samenleving kunt bouwen. Dat vergt vaak veel onderzoek, maar ook gewoon het elan om met zoiets belangrijks als efficiency aan de slag te gaan. Want dáár valt nog heel erg veel te leren en winst te halen. En dan worden ineens veel meer zaken betaalbaar. Zo wil ik ook onze interne processen bij Lont benaderen. Geen hiërarchische managementstijl, maar een lerende organisatie en van mijn team vooral dienend leiderschap. Faciliteren dus. Met ons interne project Lont 2.0 pakken we dat allemaal aan. Zo leren we bijvoorbeeld de ‘LEAN’-methodieken; een manier om uiterst efficiënt te werken. Dat doen we  onder andere – je mag er om lachen – met een Lego-game. Medewerkers proberen in een bepaalde tijd van legoblokjes een aap op te bouwen. Een ander zit met een stopwatch te timen. Twee steentjes op elkaar zetten is bouwen, dus waarde creëren. Er zijn ook heel veel andere bezigheden: lezen,  zoeken, transport, afbreken. Dan ben je geen waarde aan het creëren. Dat is dus in feite verspilling. Wie daar op die manier tegenaan leert kijken en er herhaaldelijk mee bezig is, kan tot oplossingen komen om zaken beter, efficiënter te doen. Ik zie het nu al in het Lego-spel. De eerste keer dat je het doet ben je nog maar vijfentwintig procent van je tijd aan het waarde creëren. Na een tijdje oefenen ga je manieren vinden om dat op te krikken naar misschien wel vijftig procent of meer. Vertaal dat eens naar grote bouwprocessen, met enorme vergader-trajecten, transport, opslag. Er valt echt nog heel veel te winnen. Met Lont gaan we dat binnenkort gewoon in de praktijk allemaal meten. Het begint immers bij bewustwording. En wat we er mee willen bereiken? Verkorte doorlooptijden, vitale mensen die doen waar ze goed in zijn, verhoogd redenerend en samen met vaste partners werken aan honderd procent klanttevredenheid. Maar eigenlijk klinkt dat allemaal nog wat zakelijker dan ik het bedoel. Kijk ik in mijn hart dan zeg ik: het voelt gewoon ontzettend goed om zo met mensen aan iets moois te werken.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement