Ondernemend Friesland nieuws

‘Het nieuwe Fryslân is een regio van wereldklasse’

‘Het nieuwe Fryslân is een regio van wereldklasse’

Dat de Business Contactdagen Noord (BCDN) een uitstekende manier zijn om in korte tijd veel kennis op te doen en ook volop te netwerken moge bekend zijn. De BCDN heeft daarmee een meerwaarde voor zakelijk Fryslân. OF ziet  het evenement ook als een mooi markeermoment om twee bestuurders met onder andere een economische portefeuille terug te laten kijken op de afgelopen jaren en vervolgens hun visie te geven op de toekomst. Sander de Rouwe (provincie Fryslân) en Friso Douwstra (gemeente Leeuwarden) over de economische ontwikkeling van Fryslân ná het belangrijke jaar 2018. En omdat de lijntjes in Fryslân kort zijn mochten we tutoyeren.

Sander de Rouwe: ‘Alles in huis om de snelste groeier van Nederland te worden’

 

Sander, kun jij eens kort vier jaar provinciaal economisch beleid samenvatten?

De afgelopen jaren hebben we ingezet op innovatie, internationalisering en het verbeteren van de netwerken. En uiteraard ook: de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers. Fryslân doet het nu goed; we hebben de achterstand ingelopen. Volgens mij hebben we nu alles in huis om voor het eerst de snelst groeiende regio in Nederland te worden en mogelijk zelfs Europa. En dat doen we op een slimme, circulaire manier. Friese ondernemers hebben de handschoen opgepakt: ze kijken  over de grens en innoveren meer. Ik merk ook dat ondernemers meedenken met de inhoud van de ondersteunende regelingen die wij bieden.

 

Je noemt ook het onderwijs. Daar is ook nogal wat gebeurd.

Zeker! De komst van de 11de faculteit (Rijksuniversiteit Groningen Campus Fryslân, red.), is goed voor meer internationale studenten, maar ook goed voor het bestaande onderwijs, doordat de doorgaande leerlijn en kennisuitwisseling aantrekkelijker wordt. Dat is de reden dat ik me zo heb ingezet om die 11de faculteit hier neer te zetten. De samenwerking tussen alle onderwijsinstellingen wordt steeds beter. Ik juich dat enorm toe.

 

We staan aan de vooravond van de BCDN. Hoe kijk jij daar eigenlijk tegenaan?
Het evenement past heel goed bij Fryslân. Meest onderscheidende is dat iedereen die daar komt elkaar al kent, maar zeer de behoefte heeft om elkaar op deze manier weer te horen en te zien. Dit is ook de kracht van Fryslân, de lijnen zijn hier kort en de banden zijn hier warm, maar je moet ze wel onderhouden.

 

We hebben het belangrijke jaar 2018 gehad en moeten nu verder. Wat zijn voor jou de speerpunten?

Ik zie twee belangrijke thema’s de komende jaren: goed en voldoende personeel en digitalisering. We krijgen de komende jaren minder Friese jongeren op de arbeidsmarkt. Maar die hebben we wel keihard nodig. Ik zou graag met ondernemers en onderwijsinstellingen willen kijken hoe we meer met elkaar aan de noodzakelijke competenties van de toekomst gaan werken. Denk aan kennis en kunde op het gebied van internationalisering en innovatief denken.

 

Digitalisering is ook van groot belang. Doordat we steeds minder ‘handjes en knappe koppen’ krijgen, zullen we slimmer moeten werken. Zodat we in de toekomst het werk kunnen verrichten met minder mensen.

 

En dan zie ik tot slot een gouden toekomst als het gaat om circulariteit. We hebben op dat gebied veel kennis is huis en we weten elkaar snel te vinden. Dat is de kracht van Fryslân: we hebben alles in huis om te gaan excelleren in Europa. De enige crisis die ons nog kan overkomen is dat we deze kansen niet zelf pakken.

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist