Ondernemend Friesland nieuws

Hoge banengroei ten noordoosten van de Randstad in 2017

Verwachte groeicijfers voor de Friese regio’s

De regionale verschillen in de economische groei en de groei van de werkgelegenheid zijn groot in 2017. Binnen de Randstad laat vooral de noordvleugel een hoge groei zien. Buiten de Randstad is de groei vooral hoog in de gebieden langs de snelwegen in de richting van het noordoosten en zuidoosten en Friesland profiteert mee. Een aantal regio’s aan de randen van het land en sommige typische woonregio’s kunnen een lage groei of zelfs een lichte krimp verwachten. Dat schrijven economen van RaboResearch in hun Regionale prognoses 2017.

Net als in de afgelopen jaren heeft de economische groei in 2017 een brede basis. RaboResearch-econoom Rogier Aalders: “Omdat vooral de particuliere consumptie zal aantrekken, verwachten wij dat de sectoren die zijn gericht op de binnenlandse bestedingen hard zullen groeien. Dit voorzien we met name voor de horeca, de detailhandel, de bouw en delen van de zakelijke dienstverlening. Regio’s met een groot aandeel van die sterk groeiende sectoren, zoals veel Randstedelijke gebieden, hebben daarom meer kans op een hogere economische groei. Regio’s waarin de overheid en de zorg sterk zijn vertegenwoordigd, zoals in delen van Noord-Nederland, hebben minder groeikansen.”

 

Verwachte groeicijfers voor de Friese regio’s

 

Aalders vult aan: “Het verleden heeft ons echter geleerd dat lang niet alle regio’s hun verwachte groei waarmaken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de ‘typische woonregio’s’ zoals Het Gooi en Vechtstreek, Agglomeratie Haarlem en het Groene Hart. Deze gebieden hebben een belangrijke woonfunctie voor forensen. Andere regio’s ontstijgen hun verwachte groei juist. Dit zien we in de noordvleugel van de Randstad: Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Almere en hun omgeving. De economieën van die regio’s profiteren bijvoorbeeld van een grote en groeiende arbeids- en afzetmarkt. Ook een aantal regio’s langs de A6, de A7 en de A28 in de richting van het noordoosten en langs de A2 in de richting van het zuidoosten groeit boven verwachting. Zij hebben dit onder meer te danken aan de toenemende druk op de ruimte in de Randstad en de daarmee gepaard gaande hoge prijzen voor bedrijfsruimte.”

 

Voor 2017 verwachten de Rabo-economen per saldo vooral een hoge economische groei in en rondom Amsterdam en een hoge banengroei in het gebied ten noordoosten van de Randstad.

 

De Regionale prognoses 2017 kunt u vinden op de website.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement