Honderdjarig Van der Heide vernieuwt zichzelf in Drachten

“We zijn beter bereikbaar op een meer centrale locatie in het Noorden, aldus Lendzion. “We hebben het eerste opleidingspracticum voor hoog- en laagspanning neergezet.” Van der Heide heeft zeven locaties in Nederland, waar ruim tweehonderd mensen werken, het werk zelf speelt zich wereldwijd af. Lendzion: “Mensen willen beveiligd worden, opgeleid worden, beschermd worden, inspecties laten uitvoeren en examens afleggen. Allemaal oplossingen door elektrotechnische veiligheid.”

Datacentra en festivals
Van der Heide beveiligt gebouwen tegen bliksem door op daken externe beveiliging aan te brengen en ontwikkelt daartoe ook de engineering. “We verzorgen, bij bijvoorbeeld datacentra, de interne beveiliging. Bovendien verzorgen we beveiliging op festivals”, somt Lendzion op. “We hebben een onweerdetectiesysteem ontwikkeld waarmee we niet alleen de poppodia beschermen tegen blikseminslag. Wij kunnen tot een afstand van honderd meter berekenen waar een onweersbui langskomt, heel belangrijk voor festivals als Pinkpop en Zwarte Cross. We stellen ze daarmee in staat tijdig maatregelen te nemen of om noodplannen – wel of niet – in werking te stellen.”

Inspectie en bescherming
Ook het uitvoeren van inspecties is dagelijks werk. “Voor het doormeten van elektrotechnische installaties moet je speciaal opgeleid zijn”, benadrukt Lendzion. Er zijn panden waar inspectie verplicht is, ook verzekeraars bouwen graag zekerheden in. “ Maar ook bedrijven willen zelf graag weten hoe het ervoor staat. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen.” Onder de grond ligt Nederland vol met buisleidingen. “Die zijn vaak van metaal, dat gaat roesten”, weet Lendzion. Met behulp van elektriciteit worden buisleidingen, kademuren, bruggen, kunstwerken en vele andere objecten beschermt tegen roest. “Vaak vragen partijen als provincies, waterschappen en woningcorporaties ons kathodische bescherming toe te passen, omdat het de levensduur van deze objecten verlengt”..”

Opleiden en examineren
Van der Heide leidt in haar eigen opleidingscentrum werknemers op. “Werken met elektrotechnische installaties vraagt een grote mate van nauwkeurigheid. Wij hebben opstellingen waarmee mensen in een veilige omgeving kunnen oefenen. Momenteel zijn we met een pilot bezig, om met behulp van VR-brillen situaties te simuleren die werknemers tegen kunnen komen terwijl ze werken bij hoogspanningsmasten of een transformatorhuisje.” Van der Heide is markleider in Nederland, maar ziet opleiden en examineren als een grote verantwoordelijkheid. “Kennis hoor je te delen, daarom leiden we ook werknemers van concurrenten op. Dit brengt nieuwe inzichten voor alle partijen en stelt ons allemaal in staat te ontwikkelen.”

Het ‘Van der Heide-DNA’ bestaat uit echt, in beweging, inspiratie, durf, en samenwerken. “Onze werknemers zijn ons kapitaal. Wij werken toe naar een open bedrijfscultuur omdat we dat met z’n allen heel graag willen én omdat ons bedrijf dat nodig heeft. Ook in de elektrotechnische branche, waar alles draait om veiligheid en nauwkeurigheid, is oog voor de mens van belang, en misschien juist wel extra belangrijk.” Lenzion zette de koers uit en is dankbaar voor de welwillendheid van ‘haar’ werknemers om mee te varen, om Van der Heide naar een hoger plan te tillen. Op naar de volgende honderd jaar.

Delen via

Vergelijkbare berichten