Ondernemend Friesland nieuws

Huizenprijzen stijgen ook in 2017

Huizenprijzen stijgen ook in 2017

De Nederlandse koopwoningmarkt groeit verder in 2016 en 2017. De toename van het aantal woningverkopen vlakt iets af. De stijging van de huizenprijzen versnelt juist; van 3½ tot 5½% in 2016 naar 5 tot 7% in 2017. Als die verwachting uitkomt, zal dit de sterkste prijsstijging sinds 2002 zijn. Desondanks blijft de betaalbaarheid van koopwoningen goed. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun vandaag gepubliceerde Kwartaalbericht Woningmarkt.

Lage rente, meer banen en hoger vertrouwen
De groei van de woningmarkt heeft veel oorzaken. Pieter van Dalen, woningmarkteconoom bij de Rabobank: “Door de stijgende koopkracht, de groeiende werkgelegenheid en het steeds hogere vertrouwen neemt de vraag naar koopwoningen toe. Daarbij komen steeds meer huizenbezitters boven water, blijft de rente in 2016 en 2017 naar verwachting laag en zijn de Nibud-normen dit jaar soepeler dan in 2015. Daarom verwachten wij een verdere toename van de woningverkopen en een steeds krappere markt. De relatief lage productie van nieuwbouwwoningen speelt daarbij ook een rol.”
 
Betaalbaarheid blijft goed
De stijgende huizenprijzen zijn vooral gunstig voor huizenbezitters met een hypotheeklening die hoger is dan de waarde van hun woning. Een deel van hen komt boven water en krijgt daardoor meer bewegingsvrijheid. Voor koopstarters zijn de hogere prijzen juist ongunstig. Omdat de prijzen harder stijgen dan de inkomens, neemt de betaalbaarheid af. In historisch perspectief blijft de betaalbaarheid van koopwoningen dit en volgend jaar ook voor starters echter goed.
 
Grote regionale verschillen
Door de populariteit van de steden in de noordvleugel van de Randstad stijgen de huizenprijzen daar het hardst. Van Dalen: “De verschillen binnen Nederland zijn erg groot. Vooral Amsterdam en Utrecht zijn momenteel zo populair, dat de betaalbaarheid daar flink is verslechterd. In mindere mate geldt dat ook voor steden in het zuiden van de Randstad en daarbuiten. We zien dat huizenkopers daarom uitwijken naar de omliggende regio’s. Op die manier sijpelt de groei van de woningmarkt langzaam maar zeker door in heel Nederland.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement