Ondernemend Friesland nieuws

Innofest wint hoofdprijs Europese award voor ondernemerschap

Na de Nederlandse voorrondes en de halve finale, mag Innofest zich het beste initiatief voor ondernemend ondernemerschap van heel Europa noemen. De internationale jury was het unaniem eens. “Innofest was de absolute winnaar. Zo’n innovatief en effectief initiatief hebben we nog nooit gezien.” Innofest geeft start-ups, bedrijven en studenten met innovatieve ideeën ruimte om op festivals hun innovatie te testen. Innofest ziet festivals als een tijdelijke mini-maatschappij waar oplossingen worden bedacht voor uitdagingen waar festivals en ondernemers mee te maken hebben. De opgehaalde resultaten worden gebruikt om het product verder te ontwikkelen. Innofest biedt acht festivals als Oerol, Eurosonic Noorderslag en Into the Great Wide Open aan als living labs. Innofest helpt op deze manier jaarlijks 30 innovaties sneller en beter naar de markt.

In Tallinn, Estland vond de uitreiking plaats tijdens de SME Assembly, het jaarlijkse hoogtepunt voor kleine en midden-kleine (small and mediumsized enterprise, SME) ondernemingen in Europa. Het event en de uitreiking zijn een initiatief van de Europese Commissie om kleine en midden-kleine ondernemingen te steunen. De Nederlandse voorrondes werden georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op basis van de voorrondes werden in heel Europa 56 ondernemingen geselecteerd waarvan uiteindelijk twaalf door mochten naar de finale. Directeur Anna van Nunen: “Na twee jaar heel hard werken voor iets waar mensen in het begin hun twijfels bij hadden is dit een enorme pluim op ons werk. Dit is een grote steun vanuit de EU”.

 

Festivals als levend laboratorium voor innovatie

Ruim driekwart van de innovaties faalt. Vaak komt dit doordat het prototype veel te weinig wordt getest. Innofest doet daar wat aan en biedt festivals aan als living labs voor innovatie. Dit werkt goed omdat festival een soort mini-maatschappij is, maar dan tijdelijk. Er is een energiegrid gebouwd, tijdelijke riolering, er zijn logistieke uitdagingen en veel mensen die moeten eten of slapen. Je kunt er alles testen wat je ook in een echte maatschappij kunt testen, maar sneller en beter. Twee voorbeelden van onze innovaties:

 

Virtual reality in de zorg (of: virtuele drugs)

Afgelopen jaar liet Innofest onder andere zien dat een festival een bijzonder testlab is voor zorginnovatie. VRROOM deed verschillende tests en testte op Paradigm bijvoorbeeld of drugs gesimuleerd kan worden middels virtual reality. Met honderden festivalbezoekers als proefkonijnen, bleek dit verrassend goed te werken. De ondernemers achter VRROOM gebruiken de drugsexperience nu bij hulpverleners, om hen te trainen.

 

Nieuwe dienst voor festivals: de verbruiker betaalt

Op festivals wordt stroom niet per verbruik afgerekend, maar per aansluiting. Op deze manier hebben verbruikers geen prikkel om stroomverbruik te minderen. Watt-Now, Loratec en F&L onderzochten hoe afrekenen per verbruik mogelijk kan worden. Met slimme meters en IoT technologie brachten zij alle data bij elkaar en gingen ze met alle verbruikers in gesprek. De test heeft geleid tot een nieuwe dienst op de markt: stroom afrekenen naar verbruik. Zo komt de incentive om zuinig met energie om te gaan op de juiste plek.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Juridisch specialist