Ondernemend Friesland nieuws

Inspiratiemiddag voor woningcorporaties: Circulair en energieneutraal bouwen

Reinier Bron, commercieel manager Jorritsma Bouw Circulair en energieneutraal bouwen.

Op 20 juni organiseerde Jorritsma Bouw in samenwerking met woningcorporatie Accolade een inspiratiemiddag rond het thema ‘circulair en energieneutraal bouwen’. Een groot aantal woningcorporaties kwamen in het Friese Rottevalle bijeen om inspiratie op te doen over duurzaam en circulair bouwen. Om de duurzaamheidsambities van de overheid waar te kunnen maken, moet volgens de organisatoren ‘nu en hier’ worden begonnen met circulair denken én doen.

Directe aanleiding voor deze bijeenkomst was de transformatie van een flatgebouw met twaalf appartementen in Drachten. Jorritsma Bouw heeft met Accolade deze flat zodanig aangepast, dat de appartementen niet langer zijn aangesloten op het gasnet, en dat het gehele gebouw bovendien nul-op-de-meter - dus energieneutraal - is. Zowel voor de woningcorporatie als voor de aannemer was dit een pilot; het is een van de eerste flats in Friesland die op deze manier wordt getransformeerd naar een energieneutraal gebouw.

 

Energieneutraal bouwen is niet duurder

De organisatoren wilden tijdens deze inspiratiedag de corporatiemanagers kennis laten maken met de mogelijkheden die er zijn op het gebied van energieneutraal bouwen. ‘We wilden ook uitleggen dat energieneutraal bouwen, en zelfs circulair bouwen, niet per definitie duurder hoeft te zijn dan reguliere bouw’, aldus Reinier Bron, commercieel manager bij Jorritsma Bouw. Hij maakt zich hard voor een andere manier van aanbesteden; volgens hem is Design & Build, in bouwteam of RGS de aangewezen manier. Hierbij vormen bouwpartijen een team dat in een zeer vroeg stadium bij een bouwproject wordt betrokken. Doordat de partijen gezamenlijk en in alle openheid het ontwerp maken en daar invloed op hebben, kunnen energiebesparende maatregelen en duurzame materialen beter en vaak slimmer – en voordeliger – worden toegepast. Dit in tegenstelling tot een aanbesteding op basis van bestek en tekeningen. Bron denkt dat die omslag nodig is om energieneutraal bouwen echt van de grond te krijgen. ‘Je moet daarbij ook naar de exploitatiekosten kijken; door slimme keuzes kun je flink besparen op onderhoudskosten en gaan de energielasten drastisch omlaag.’

 

Programma

Na een kort openingswoord door directeur Hans Jorritsma van Jorritsma Bouw werd de middag gevuld met een aantal lezingen, onderbroken door een bezichtiging van de getransformeerde flat in Drachten. Anne-Marie Rakhorst boegbeeld van duurzaam en circulair ondernemen in Nederland, wist de aanwezigen te boeien met haar lezing over een duurzame economie en leefomgeving. Als auteur van onder andere de boeken ‘De winst van duurzaam bouwen’ en ‘Geld stuurt de wereld’ wil ze duidelijk maken dat de bouw de basis legt voor een schone, leefbare en duurzame toekomst. Tijdens haar presentatie ging zij in op oplossingen voor duurzame (bouw)dilemma’s en op de vraag hoe je kunt komen tot een circulair businessmodel voor de vastgoedsector.

 

NOM-flat Drachten

Na afloop van haar lezing stonden elektrische BMW I3’s klaar om de gasten naar de bouwlocatie van de NOM-flat aan de Lange West in Drachten te brengen. Hier was te zien wat erbij komt kijken om een bestaande flat energieneutraal te maken. Het pakket maatregelen bestaat onder meer uit een dikke isolerende schil en heel veel zonnepanelen - die ook verwerkt zijn in de voorgevel. Iedereen kon een kijkje nemen in twee appartementen en een praatje maken met de bewoners. De huurders zijn goed begeleid om te wennen aan hun nieuwe voorzieningen: ze hebben bijvoorbeeld leren koken met inductie in plaats van hun vertrouwde gastoestel en ze zijn vertrouwd gemaakt met de slimme app die het energieverbruik monitort. De middag werd afgesloten met korte presentaties van Accolade en Jorritsma Bouw, die beide ingingen op hun eigen visie op energieneutraal en circulair bouwen.

 

Cradle-to-cradle

De inspiratiebijeenkomst vond plaats in multifunctioneel centrum It Werflân in Rottevalle, een gebouw dat vorig jaar door Jorritsma Bouw is opgeleverd. Dit MFC werd gebouwd vanuit de cradle-to-cradle-filosofie, waarbij onder meer zoveel mogelijk bouwmaterialen herbruikbaar zijn, zonder dat zij bij hergebruik in waarde afnemen. Bijzonder aan dit project was bovendien de participatie vanuit het dorp: meer dan veertig vrijwilligers droegen hun steentje bij aan de realisatie van het gebouw.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement