Ondernemend Friesland nieuws

Installaties zuiniger en comfortabeler door dynamisch inregelen

Praktijkles in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam

‘Het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam is gericht op het energiezuinig maken van technische installaties. Dat is de eerste stap op weg naar energie neutrale woningen’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, toe. ‘De vervolgstappen zijn energie opwekking (zon, wind en aardwarmte) en energie opslag’. Samen met fabrikanten uit Nederland verzorgt Centrum Duurzaam levensecht onderwijs in het Duurzaam Doen Huis. Maandag 9 mei 2016 volgden BBL studenten van ROC Friese Poort Drachten een praktijkles waterzijdig inregelen. ‘Voor studenten is het van belang om praktische tips en trucs te krijgen over water hydraulisch inregelen van cv installaties waar ze in het bedrijf mee verder kunnen’, legt Richard de Vries, docent installatietechniek Drachten, uit. Erik Olden van IMI Hydronic Engineering liet zien dat dynamisch inregelen een must is om installaties snel, zuinig en comfortabel in te regelen.

Technische vernieuwingen bieden eenvoud
‘Waterzijdig inregelen met een radiatorkraan met automatc flow control is snel en zorgt voor zuinigheid en een comfortabele woonbeleving’, legt Erik Olden van IMI Heimeijer uit. ‘Ook voor installaties waar een groter debiet (hoeveelheid liters) nodig is, is er inmiddels een nieuwe druk gecompenseerde (in)regelafsluiter met EQM-karakteristiek’ . Specialisten uit de HVAC-sector verkiezen regelafsluiters met EQM-karakteristieken omdat deze zeer gemakkelijk kleine debieten tot 20% regelen wanneer er sprake is van een vraag tot 50% vermogen. Met deze (in)regelafsluiter is ook een nieuwe digitale gestuurde motor  ontwikkeld (TA-Slider) welke op de Heimeier afsluiters en TA afsluiters gemonteerd kan worden. De nieuwe Slider motor – volledig digitaal te configureren met een smartphone of PC – is bruikbaar met of zonder BUS communicatie. Met al deze vernieuwingen is het steeds eenvoudiger om installaties te optimaliseren.

 

Praktijklessen Duurzaam Doen Huis
‘Onze studenten werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland’, zegt Durk Reitsma, docent installatietechniek. In het Duurzaam Doen Huis kan ik direct de theorie toepassen in de praktijk, lacht Erik Olden. ‘Een mooi voorbeeld van een levensechte leeromgeving’. Door praktijklessen van fabrikanten ervaren studenten direct de praktische noodzaak van waterzijdig inregelen in het kader van duurzaam wonen en energiebesparende maatregelen. ‘Deze praktijklessen vergeten onze studenten nooit meer. Bovendien geven praktijklessen door fabrikanten onze studenten meerwaarde in het beroepsveld’, is de overtuiging van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement