Ondernemend Friesland nieuws

Jongeneel investeert in de regio

André Bruining van Jongeneel Sneek

Koninklijke Jongeneel ademt hout. En dat al sinds 1797. Opgericht door Huybertus Jongeneel in Utrecht zijn er nu 43 vestigingen in Nederland. De enige Friese staat in Sneek. "Hout is een prachtig product waarmee je alles kunt maken; het leeft", vertelt Andre Bruining, operationeel manager regio Noord. Toen Bruining vijf jaar geleden bij Jongeneel aan de slag ging, was hij nog niet zo goed bekend met de veelzijdigheid van het natuurproduct. "Al gauw had ik het houtvirus te pakken. Inmiddels ben ik helemaal om. Ik heb pas een huis laten bouwen en daarbij veel hout toegepast. Het is gewoon het mooiste product."

Specialisten

Bruining werd aangestoken door zijn collega's. "Bij ons werken echte specialisten, menigeen al meer dan 25 jaar." Zij verkopen hout voor allerlei doeleinden, zoals gevels, plafonds, deuren, kozijnen en keukens. Bruining: "Naast hout zijn er ook andere producten. Bijvoorbeeld afbouwproducten, lijmen, kitten, houtverbinders, hang- en sluitwerk en allerlei gereedschap. Onze klanten zijn al net zo veelzijdig, van aannemerij, bedrijven in de verpakkingsindustrie tot ZZP'ers."

 

De regio in

Zeker bij de laatste klantengroep is persoonlijk contact erg belangrijk, weet Bruining. "Wij hechten er zelf ook veel waarde aan. Daarom is de structuur van de gehele organisatie onlangs veranderd. Wij kiezen ervoor de kennis weer terug te brengen op de vestigingen. Meer vanuit de regio acteren en dichter bij de klant staan. Door de crisis is onze bezetting daar de afgelopen jaren gekrompen. Gelukkig zien we dat de markt weer herstelt, waardoor we met veel vertrouwen de toekomst tegemoet zien en weer investeren in extra mensen op de vestigingen." De kennis krijgen de medewerkers onder meer via de Jongeneel Academy met trainingen in allerlei productgroepen. "Deze worden gegeven door onze eigen inkopers en specialisten. Zij weten alles over het hout wat wij verkopen en zelf importeren vanuit de gehele wereld."

 

Flexibel

De nieuwe bedrijfsstructuur heeft ook te maken met de aantrekkende markt, na een paar moeilijke crisisjaren voor de bouwsector. Om aan de toenemende vraag te voldoen, wil Jongeneel zeer flexibel zijn, vertelt Bruining. "Wij hebben om die reden het grootste gedeelte van het assortiment op voorraad. Bestellingen die voor 13.00 uur binnenkomen, worden de volgende werkdag in heel Nederland bezorgd."

 

Duurzaam

Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Jongeneel is gecertificeerd voor niveau drie op de CO2-prestatieladder. "In 2017 willen we 5.5% reductie hebben gerealiseerd, onder meer via energiezuinige verlichting, vrachtwagens en heftrucks en groene stroom. Verder verkopen we bij voorkeur hout uit duurzaam beheerde bossen. Hiervoor beschikken we over de twee leidende keurmerken, FSC en PEFC. Ongeveer negentig procent van ons hout is duurzaam, een aanzienlijk hoger getal dan het marktgemiddelde."

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement