Ondernemend Friesland nieuws

Kingsize Sneek: stadslogement met rijke historie

Kingsize Stadslogement en van der Krieke

Kwaliteit in niets geëvenaard. Een ijzersterk credo dat we vooral kennen vanwege de afkorting KING; het beroemde pepermuntje van de firma Tonnema & Co uit Sneek. De naam is sinds kort gelieerd aan een nieuw logement in de Friese stad: Kingsize. Gevestigd op de hoek Gedempte Pol/Prins Hendrikkade, waar in 1902 de eerste pepermuntjes werden gemaakt door Gerrit Tonnema en zijn compagnons Nicolaas de Vries, Hillebrand Wip en Anne Zandstra.

Geldschieter en zakenman Tonnema zag handel in de pepermuntjes - die destijds als medicijn werden aangeprezen - en wist in korte tijd een florissant bedrijf op te bouwen. Zelf profiteerde hij er niet lang van: hij stierf in 1905, vlak na een extra geldinjectie. De drie compagnons zetten het bedrijf voort en besloten uit eerbetoon aan de geldschieter de naam Tonnema & Co te handhaven. Niet veel later was het bedrijf uit z’n jasje gegroeid en verhuisde het naar het Kleinzand, waar sindsdien vele jaren KING pepermuntjes werden gemaakt. Om in 1955 te verhuizen naar het markante pand aan de Oude Oppenhuizerweg, waar de fabriek nog steeds zit.

 

Verouderd

De oorspronkelijke locatie werd een kledingzaak en later een restaurant (De Brave Hendrik). In 2013 was het flink verouderd toen ondernemer Sietze van der Krieke uit Sneek het overnam. Aanvankelijk wilde hij het verhuren maar gaandeweg rees het idee om iets te doen met de KING-historie en bovendien bleek er behoefte te zijn aan een sfeervol stadslogement in hartje Sneek.

 

Humor

In 2014 werd het pand compleet verbouwd en omgetoverd tot een schitterend stadslogement met vijf kamers. Een logement met gevoel voor historie - overal in het pand komt de geschiedenis van KING terug - met gevoel voor humor (Kingsize slaat bepaald niet op het formaat) en bovenal met gevoel voor de hedendaagse toerist. Die wil snel en gemakkelijk een hotel in, ook als het om een sfeervol hotel in het centrum van een Friese stad gaat.

 

Stadslogement Kingsize kamer

 

Geen bel

En dat blijkt als eigenaar Van der Krieke ons een korte rondleiding geeft. Meteen bij de entree al. Er is geen bel, geen receptie en geen personeel. De deur zwaait automatisch open na een signaal van de mobiele telefoon van Van der Krieke. Dat geldt ook voor de kamerdeuren. Je kunt één van de vijf luxe kamers - waarvan één ook (gecertificeerd) geschikt is voor minder validen - boeken via websites als booking.com en als je vooruit betaald hebt (ook via PayPal) wordt je mobiele telefoon gekoppeld aan de deuren, voor de duur van het verblijf. Desgewenst kan een ontbijt worden besteld bij een mobiele cateraar.

 

KING-atlas

Heel bijzonder, natuurlijk, maar nog niet zo bijzonder als de inrichting. De kleurstelling, de decoratie, de wandversieringen: alles is geënt op KING pepermunt, zoals de KING-schemerlampen. Verder zien we oude advertenties (niet alleen van KING, ook van RANG en Italiano), in elke kamer ligt de bij veel ouderen nog wel bekende KING-atlas en menig deurknopje zou je bijna in je mond stoppen, als ware het daadwerkelijk een pepermuntje. De kamers ademen een pepermunt-frisse sfeer en zijn voorzien van alle gemakken: tv, wifi, noem maar op. Onlangs kreeg het logement de 3 tulpen kwalificatie.

 

Trots

Van der Krieke is trots op het stadslogement. Winst maakt ’ie er niet op maar dat hoeft ook niet; hij verdient de kost al vele jaren met zijn bedrijf Boso BV in Sneek. De maatschappelijke winst van Kingsize is des te groter: Sneek heeft er een prachtig logement bij dat bovendien een deel van de geschiedenis van het beroemdste bedrijf van de Friese stad herbergt. Het bedrijf maakt er zelf ook graag gebruik van, voor zakenrelaties van ver.

 

Met een heerlijk pepermuntje gaan we het logement weer uit, opgefrist met een mooi stukje geschiedenis van Sneek. De deur zwaait automatisch achter ons dicht en nog even kijken we naar het pand met de pepermunt-witte buitenmuren, dat fier staat te stralen in de Friese zon...

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement