Ondernemend Friesland nieuws

Leerlingen Ulbe van Houten ‘bouwen’ bij Centrum Duurzaam

Centrum Duurzaam en CSG Ulbe van Houten

De woorden ‘goed voorbereid’ staan hoog in het vaandel bij CSG Ulbe van Houten. Elke dag is het een uitdaging om leerlingen voor te bereiden op de maatschappij, een vervolgopleiding en nog breder, op het leven. ‘Daarom zijn we vandaag bij Centrum Duurzaam, vertelt Harry Hoefakker, docent CSG Ulbe van Houten. ‘Om de leerlingen op een praktische manier kennis te laten maken met alle facetten van de bouw’. Vijftien leerlingen 4e-jaars technologie maakten donderdag 14 januari 2016 zelf een houten stoel bij de opleiding bouw van ROC Friese Poort in Leeuwarden.

Het bouwproces

Bij het bouwen van een huis of een bedrijfspand komt heel wat kijken. ‘Maar het begint bij een ontwerp. Tegenwoordig is dat vaak een 3D tekening’, is de uitleg van Christiaan Stavorinus, docent bouw ROC Friese Poort. Als middenkaderfunctionaris bouw richt je je op het ontwerp, de voorbereiding, de bouw en het onderhoud van gebouwen. Dat kunnen huizen zijn, maar ook scholen, hotels, voetbalstadions, noem maar op.

 

Zelf bouwen
‘Doorloop alle bouwstappen en maak zelf een houten stoel’, zo daagde Christiaan Stavorinus de leerlingen van CSG Ulbe van Houten uit. De eerste stap was om zelf de ontbrekende onderdelen van de houten stoel te schetsen aan de hand van een 3D tekening. Alle onderdelen van de houten stoel waren te achterhalen via een technische bouwtekening. Na het verzamelen van de verschillende onderdelen zetten de leerlingen de houten stoel in elkaar met behulp van een mal. ‘Werkzaamheden als verlijmen, machinaal spijkeren en nabewerking komen hierbij om de hoek kijken. Net zoals in een echt bouwproces’, lacht Sije Prins, docent bouw ROC Friese Poort. Aan het eind van de ochtend was elke leerling de trotse bezitter van een eigen gemaakte houten stoel.

 

Rondleiding ICT
ICT speelt een grote rol in het dagelijks leven. ‘Bedrijven kunnen niet meer zonder computers en internet’, stelt Gerrit van der Veer, docent ICT ROC Friese Poort. Zo zorgen netwerkbeheerders ervoor dat bedrijven kunnen mailen, internetten, tekstverwerken en bellen. De software voor de computers ontwikkelen de applicatieprogrammeurs. Zij schrijven software voor besturing, toepassing, multimedia of netwerken.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement