Ondernemend Friesland nieuws

Leeuwarden Vrij-Baan laat drie zonneparken

Ecorus Projects B.V. uit Purmerend gaat, in opdracht van Leeuwarden Vrij-Baan, drie zonneparken in Leeuwarden ontwikkelen en exploiteren. Wethouder Isabelle Diks, gedeputeerde Michiel Schrier, directeur Netwerkontwikkeling Rijkswaterstaat Noord Nederland, Elze Klinkhammer, en directeur Ecorus, Frans Latjes, hebben vanmorgen gezamenlijk het projectbord met de naam van de ontwikkelaar onthuld. Het zijn de eerste zonneparken in de gemeente Leeuwarden.

Gekoppeld aan infrastructuur

Bij de aanleg van de Haak om Leeuwarden hebben de samenwerkingspartners van Leeuwarden Vrij-Baan  als ambitie vastgelegd dat de weg duurzamer moest zijn dan een traditionele weg. Niet alleen door energie te besparen, met (dimbare) LED verlichting en energiezuinige installaties, maar ook door duurzame energie-opwekking langs de weg. De koppeling duurzame energie-opwekking en infrastructuur is nog steeds vrij uniek in Noord Nederland. Door de ‘overhoeken’ te benutten voor zonneparken, kan duurzame energie worden opgewekt. Overhoeken zijn locaties die na de komst van de Haak geen functie meer hebben, omdat ze niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld landbouw of wonen. Twee van de zonneparken - De Zwette en Drachtsterweg - komen op grond van de gemeente Leeuwarden. Zonnepark Hemriksein is het eerste zonnepark dat op grond van het Rijksvastgoedbedrijf wordt ontwikkeld. Voor twee van de parken is SDE+ subsidie verkregen. Deze subsidies worden overgedragen aan Ecorus.

 

Groene stroom voor duizend huishoudens

Vanaf het voorjaar van 2018 leveren de drie zonneparken ca. 4 MW energie op. Genoeg om zeker duizend huishoudens van groene stroom te voorzien. De opgewekte stroom wordt rechtstreeks verkocht aan een energieafnemer en terug geleverd aan het net.

 

Openbare aanbesteding

Afgelopen half jaar is Vrij-Baan met een Europese openbare aanbesteding op zoek gegaan naar een geschikte marktpartij voor de zonneparken. Ecorus Projects B.V. uit Purmerend is hierbij als het meest gunstig beoordeeld. Ecorus is een snelgroeiende ontwikkelaar van zonne-energieprojecten met vestigingen in Nederland, België en de VS. De komende periode worden de overeenkomsten met Ecorus gesloten. Vervolgens kan Ecorus aan de slag met de voorbereiding en realisatie.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement