Ondernemend Friesland nieuws

Lucht/water-warmtepomp helpt bij verduurzamen bestaande woningen

Lucht/water-warmtepomp helpt bij verduurzamen bestaande woningen

“Het verduurzamen van bestaande woningen is een hot item”, opent Roeland Westra tijdens de Duurzaam Doen Lezing. “Is een warmtepomp hiervoor een geschikt instrument?”, vraagt hij zich hardop af. Op donderdag 29 november 2018 bezochten ruim 35 docenten, bedrijven en andere geïnteresseerden de Duurzaam Doen Lezing van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Het onderwerp van de dag: gasloos wonen in de bestaande woningbouw.

Bedo Fransens en Roelof Vallinga spraken namens onderneming Nathan, een importeur van duurzame klimaatoplossingen. “Sinds afgelopen zomer is de Alpha Innotec lucht/water-warmtepomp LWDV op de markt gekomen”, trapt Fransens af. “Dit is een modulerende lucht/water-warmtepomp die de buiten- en binnentemperatuur meet en zo zijn stooklijn bepaalt. Het product regelt automatisch de gewenste binnentemperatuur.” College Vallinga vult aan: “Doordat een modulerende warmtepomp niet telkens aan en uit springt, slijten de componenten minder snel. Aangezien dit product – in tegenstelling tot hybride warmtepompen – volledig elektrisch is, bent u dus meteen geheel van het gas af. Het product is bovendien erg geschikt voor bestaande woningbouw, omdat hij ook geschikt is in combinatie met traditionele afgiftesystemen, zoals radiatoren.”

 

Geluid

“De gemiddelde lucht/water-warmtepomp produceert circa 65 dB(A)”, gaat Fransens verder. “De LDWV slechts 50 dB(A) bij een vollast op 1 meter afstand, in de nachtmodus zelfs 44 dB(A).” Volgens Vallinga is de LWDV in meerdere situaties te gebruiken. “Gemiddeld genomen is de LWDV geschikt voor een woning met een gasverbruik van circa 1600m³ (verbruik van een gemiddeld gezin) op jaarbasis. In deze situatie verbruikt het elektrisch element ongeveer 94kWh (rond de €20 per jaar). Zonder gebruik te maken van het elektrisch element is de LWDV geschikt voor woningen met een gasverbruik van 1150m³ op jaarbasis. Deze maand komt er een app beschikbaar waarmee de installateur kan checken of de woning geschikt is voor het gebruik van een LDWV.”

 

Ervaring

Sean Thompson uit Buitenpost heeft al ervaring opgedaan met de Alpha Innotec LWDV. “In april jl. heb ik een woning gekocht uit 1924. Al snel keek ik hoe we de woning van het gas konden halen. In drieënhalve maand tijd is het energielabel van G naar A getransformeerd. Dit kwam, behalve door het gebruik van de warmtepomp, ook door het aanbrengen van 38 centimeter schuimbeton, isolatie onder de nieuwe halvloer en vloerverwarming onder een anhydrietvloer.” Een voordeel bij het gebruik van dit type vloeren: er vindt een goede warmteoverdracht plaats, omdat de buizen 100% omhuld worden door vaste (geleidende) stof. “Het is bovendien handig dat dit product met bestaande afgiftesystemen werkt”, gaat Thompson verder. “Ook de lage geluidsproductie valt me sterk op.”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist