Ondernemend Friesland nieuws

Markt vraagt om maatschappelijk verantwoord ondernemen

Koploperproject Weststellingwerf

Tijdens een interactieve ondernemersavond over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is op 15 juni het Koploperproject Weststellingwerf afgerond. Negen bedrijven zijn het afgelopen jaar bezig geweest met MVO. Gisteravond deelden zij hun ervaringen tijdens een interactieve sessie met diner. Daarnaast presenteerden twee succesvolle Friese bedrijven hun visie op duurzaam ondernemen. De boodschap is duidelijk: MVO is een verkoopargument geworden. Samenleving en markt vragen om duurzaam gemaakte en geleverde producten en diensten. MVO loont!

Inspireren

De ondernemersavond is georganiseerd door de gemeente Weststellingwerf en de Commerciële Club Weststellingwerf als afsluiting van het koploperproject. Met als doel dat ondernemers elkaar inspireren en van elkaar leren op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Onder leiding van gespreksleider Andries Ophof werd het een interactieve avond. Na de aftrap door Michiel Kranendonk, CCW-voorzitter en burgemeester Gerard van Klaveren gaf Jaap de Vries van adviesbureau DZyzzion, dat het Koploperproject begeleidt, uitleg over de pijlers en de impact van het project. Concrete voorbeelden laten zien dat duurzaam ondernemen niet alleen hoort en nodig is, maar ook lonend is.

 

Voorbeeldbedrijven

Vervolgens kwamen twee voorbeeldbedrijven aan het woord. Apotheker Kees van der Graaf leeft maatschappelijk verantwoord. Hij is eigenaar van Spits BV en mede-oprichter van stichting DO! (Duurzaam Ooststellingwerf). Deze stichting wil initiatieven ontwikkelen die bijdragen aan verduurzaming van de gemeente Ooststellingwerf. Dit betekent zorg voor mens en planeet en een gezond economisch klimaat, maar plezier staat bij dit alles voorop. Janco Heida is eigenaar van De Streekboer, de Friese start-up van het jaar. Het bedrijf verbindt boeren die graag lokaal voedsel willen leveren met de consumenten uit eigen regio. De consumenten hebben zo meer beleving bij wat zij eten en waar het eten vandaan komt. Bovendien zorgt het principe voor een slimme distributie.

 

Bekendheid geven

Tijdens drie gangen van het diner met streekproducten gingen tafelgenoten met elkaar in gesprek over de thema's Proces en People, Planet en Profit en Behoorlijk bestuur. De thema's werden ingeleid door een interview met twee koplopers. Na elke gang werd gewisseld van tafel en gingen ondernemers met nieuwe tafelgenoten in gesprek. Bij de terugkoppeling van de gesprekken werd duidelijk dat werken aan duurzaamheid niet moeilijk is. Denk aan het energieverbruik en het terugbrengen van bedrijfskilometers. Daarnaast is het belangrijk om bekendheid te geven aan de MVO-activiteiten, ook al is een bedrijf nog maar net begonnen. Meer dan ooit vragen samenleving en markt om duurzaam gemaakte en geleverde producten en diensten.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement