Waterhoofd

Voordelen, bah. Zo zat ik jaren geleden in een café, waar extreem badinerend werd gedaan over Willem Alexander, die toen net had aangekondigd ‘iets in watermanagement’ te willen doen. Okay, ZKH stond toen vooral nog bekend als Prins Pils. En de ongemakkelijke manier waarop hij zijn carrièrestap aankondigde deed vermoeden dat de keuze was gesouffleerd. Wellicht door een adviseur die moeten hebben gedacht dat de Prins zich met een dergelijke keuze veilig zou voegen in de Hollandse traditie van Hansje Brinker en de Afsluitdijk. Onze huidige Koning bleek echter een waterhoofd- én hart te hebben. Hij speelde een zeer stimulerende rol bij de verspreiding van watertechnologische kennis, over de wereld. En dat is mooi, want meer dan 3,5 miljoen mensen sterven jaarlijks aan de gevolgen van vuil water; er valt dus nog wel wat te doen.

Overigens, wie de media een beetje volgt weet dat Friese pioniers zich op dat front ook niet onbetuigd laten. Zo ontving Cees Buisman (52), lid van de raad van bestuur van Wetsus (en als hoogleraar Biologische Kringlooptechnologie verbonden aan Wageningen Universiteit) eind september een Koninklijke Onderscheiding – dus eigenlijk: van Willem Alexander – voor zijn buitengewone prestaties op het gebied van de wetenschap. Geheel terecht, want het is vooral dankzij de kennis (het hoofd) en de passie (het hart) van dit soort mannen dat er waar dan ook iets van de grond komt.

Hulde voor al die Friese ondernemers, onderzoekers en entrepreneurs in water, die zich een slag in de rondte werken om hun bevindingen of uitvindingen om te zetten tot succesvolle business. Soms zetten ze daarbij technologische kennis in, maar soms ook iets anders. Bijvoorbeeld exportkennis, passie en entrepreneurschap. Een mooi voorbeeld is ondernemer Wim de Haan uit Tytsjerk. Met zijn bedrijf Add Export Import Consultancy helpt hij onder andere het Friese bedrijf Afmitech om overal in de wereld de ‘Naïade’ te verkopen.Wat het is? Een uiterst handzame machine van ontwikkelaar Nedap (Groenlo) , waarmee water kan worden gezuiverd met behulp van zonne-energie. Met een apparaat niet groter dan een parkeermeter kunnen afgelegen dorpen overal ter wereld zo veilig water krijgen. “Het is heel simpel”, zo stelt Wim de Haan : “Op de plekken waar wij leveren gingen voorheen kinderen dood aan de gevolgen van vuil drinkwater. Nu worden ze daar niet meer ziek van.” Iets zegt me dat er komende jaren nog heel wat Koninklijke Onderscheidingen uitgedeeld moeten worden.

Delen via

Menno Bakker

OF/Narvic

Hoofdredacteur OF
Menno Bakker was in de jaren tachtig leadzanger van de punkgroep Kobus gaat naar Appelscha en is oprichter van NARVIC, adviesbureau voor communicatie. Hij studeerde kunstgeschiedenis en communicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, later gevolgd door een NIMA-opleiding. Hij werkte o.a. als journalist en als marketeer van het Groninger Museum en was actief in citymarketing (Expeditie Leeuwarden). Momenteel werkt Menno Bakker als communicatie-adviseur en als hoofdredacteur van OF magazine. Wilt u reageren op Menno z’n columns of heeft u een vraag? Mail ze Menno via menno@narvic.nl. Benieuwd naar alle columns van Menno? Kijk op zijn eigen Specialisten pagina.