Ondernemend Friesland nieuws

NAM al ruim vijftig jaar actief in Blije

Henk Heeringa van de NAM

‘Een van de vele tekenen van de menselijke domheid is de bewondering voor energie. Op zich zelf is energie een volkomen neutrale eigenschap, die pas bewonderenswaardig wordt als het doel, waarop zij zich richt, dat is’ , zo stelde de  Nederlandse dichter J.C. Bloem ooit. Een dergelijke uitspraak zal de NAM als muziek in oren klinken, want het bedrijf is al sinds de oprichting in 1947 actief met de winning van Nederlands aardgas. En dat met een nuchter doel: de Nederlandse overheid en samenleving helpen aan een bron waarmee de Nederlandse welvaart in stand kan worden gehouden. De gemiddelde Nederlander denkt dan snel aan Groningen, maar de NAM beheert in Nederland maar liefst 175 kleinere gasvelden. Zoals bij Blije, waar het bedrijf al ruim vijftig jaar actief is.  Zevenhonderd keer kleiner dan gasveld Groningen, maar toch is er alleen al bij dit Friese dorp 4 miljard kubieke meter aardgas naar boven gehaald. En het Friese MKB profiteert volop, zo vernemen we. Ondernemend Noordoost Friesland sprak met de NAM, over facts en de figures en nut en noodzaak van gaswinning.

Communicatieman Henk Heeringa wil het graag allemaal nog eens toelichten. Hij is al aardig wat jaartjes voor de NAM actief en weet hoe belangrijk het is om open te blijven communiceren, juist wanneer het gaat om zoiets als energiewinning. Er kan op een gegeven moment een verkeerd beeld ontstaan. In Groningen is door de aardbevingen en de zorg van burgers bijvoorbeeld een beeld ontstaan waarbij je bijna zou vergeten welk doel de NAM dient.  Heeringa: “Ons doel is zo efficiënt en zorgvuldig mogelijk gas winnen. Dat doen we in opdracht van de Nederlandse staat en daar gaan we in principe mee door zo lang er gas is. Voor onze welvaart en ons welzijn zijn we afhankelijk van energie. Dat is een gegeven. Vervolgens moet je nuchter allerlei voor- en nadelen afwegen en keuzes maken. Waar moet die energie vandaan komen? Dat gebeurt in Nederland volgens mij heel erg zorgvuldig.”

 

Blije

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat lang niet al het gas uit Groningen komt. Al in de jaren zeventig is er een bewust beleid gevoerd om minder afhankelijk van het buitenland te zijn door ook kleinere gasvelden te gaan zoeken, aldus Heeringa. “Er zijn in Nederland 175 kleinere gasvelden. Blije is daar een van. We hebben daar tot nu toe vier miljard kubieke meter opgehaald. Dat is wat alle Friese huishoudens in twaalf jaar gebruiken, dus toch wel heel erg substantieel. We schatten in dat we tot nu toe 70 procent van het gas uit dat kleine veld hebben gewonnen, dus we kunnen nog even vooruit.” Om bij voorbaat al een mogelijke zorg bij burgers uit de omgeving Blije weg te nemen: de kans opbevingen is laag, zo heeft onderzoek uitgewezen. “Honderd procent garantie is er niet”, stelt Heeringa, “maar door de soort steenlaag waarin we  bij Blije winnen is het nagenoeg uitgesloten.” Er is echter wel kans op geleidelijke bodemdaling. Dat hoort nu eenmaal bij gaswinning. Volgens Heeringa is de lokale samenleving in Blije en omgeving tevreden met de aanwezigheid van de NAM. “ We hebben met regelmaat open dagen en informatiebijeenkomsten in Noordoost Friesland en dan merk je een kritische maar ook geinteresseerde houding. De communicatie is heel prettig. Dat vind ik persoonlijk ook het leukste van mijn vak; de mensen ontmoeten. Door allerlei goede afspraken te maken en open te communiceren kun je met z’n allen veel bereiken.”

 

Friese bedrijvigheid

Ongetwijfeld speelt bij die positieve grondhouding richting gaswinning mee het besef dat aardgas een schone brandstof is en de komende jaren belangrijk blijft voor de energievoorziening. Daarnaast is er behoorlijk wat werkgelegenheid mee gemoeid is. “Het is absoluut zo dat gas nog altijd erg belangrijk is voor onze economie”, beaamt Heeringa. “Realiseer je maar eens dat 45 procent van al onze elektriciteit nog altijd wordt opgewerkt met aardgas. De 175 kleine velden zoals Blije voorzien samen in dertig procent van onze totale behoefte in Nederland. Maar ook het MKB profiteert. We schatten in dat er alleen al in Friesland dagelijks 80 tot 90 Friese bedrijven voor ons aan het werk zijn. Er gebeurt op boorlocaties heel wat. Tel het maar eens op: hijs- en takelwerkzaamheden, grondverzet, asfalteren, transporteren. We schatten in dat er zo dagelijks enkele honderden mensen van Friese bedrijven voor ons aan de slag zijn.”

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement