Ondernemend Friesland nieuws

NEF-werknemers: midden in de samenleving

NEF-werknemers midden in de samenleving

NEF is het werk-leerbedrijf van Noard East Fryslân. In samenwerking met de DDFK-gemeenten en Schiermonnikoog, helpt NEF mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Dat kan zijn op de eigen locaties in Dokkum of Kollum of gedetacheerd bij één van de vele bedrijven waarmee NEF samenwerkt.

Directeur Tjitte de Vries: ”Op 1 januari 2015 is de Participatiewet (PW) van start gegaan. Deze wet is in de plaats gekomen van de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Mensen die al bij ons werkten of via ons gedetacheerd waren, hebben daar weinig van gemerkt. Maar vanaf 2015 komen nieuwe mensen bij ons binnen via de Participatiewet. Dat kunnen mensen zijn met een lichamelijke of geestelijke beperking, ofwel aangeboren ofwel later ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk. NEF re-integreert ook zeer succesvol mensen zonder handicap vanuit de bijstand.”

 

 

Bijna de helft gedetacheerd
De Vries benadrukt dit omdat veel van ‘zijn’ mensen ontzettend goed kunnen werken, in tegenstelling tot het beeld dat sommige mensen hebben van ‘de sociale werkplaats’.

”Maar liefst 48% van onze werknemers werkt gedetacheerd bij één van de bedrijven waarmee we samenwerken. Dit zijn bedrijven uit de regio die actief zijn in zeer verschillende branches, van de metaalsector en houtbewerking tot de groenvoorziening, confectiewerk en schoonmaak.”

 

Vinger aan de pols
NEF werkt goed samen met de deelnemende gemeenten en regionale ondernemers. ”Wij zitten bijna 10% boven het landelijk detacheringsgemiddelde door sociale werkbedrijven, en dat in een regio waar de werkgelegenheid niet groot is. Wij zijn de ondernemers die personeel van ons aan het werk hebben, heel dankbaar.”

De Vries legt uit dat NEF-werknemers die gedetacheerd worden, vaak een subsidie meekrijgen, waardoor het voor ondernemers aantrekkelijk wordt hen aan het werk te hebben. “Bovendien houden we de vinger aan de pols en kijken we regelmatig of de samenwerking nog naar wens verloopt.”

 

Trots op zichzelf
De NEF-directeur praat vol enthousiasme over ‘zijn’ werknemers. ”Je ziét ze gewoon groeien als ze een uniform van het bedrijf aantrekken waar ze aan het werk gaan. Het gaat vaak om mensen die anders thuis zouden zitten en dan niet volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Ik kan me voorstellen dat je daar heel ongelukkig van wordt. Ik vind het prachtig om te zien dat mensen weer trots op zichzelf worden.”

 

Volop meedoen
Maar ook bij NEF zelf wordt mooi werk verricht. ”In Kollum zit onder andere ons grafisch bedrijf en dat heeft onder andere luxe folder voor Sense of Place gedrukt, voor Leeuwarden-Fryslân 2018. Het handelsmerk van Sense of Place is: iedereen doet mee. Wij doen ook volop mee, wij gaan voor een inclusieve arbeidsmarkt. Het kan ons allemaal overkomen: een ongeluk krijgen waardoor je lichamelijk of geestelijk niet meer de oude bent. Dan wil je ook geholpen worden en zoveel mogelijk mee kunnen draaien. Mensen gedijen beter als ze mee mogen doen, als ze daar de kans voor krijgen.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement