Ondernemend Friesland nieuws

Erica Schaper, voorzitter college van bestuur NHL Stenden Hogeschool: ‘Samen laten we Noord-Nederland bruisen’

NHL Stenden Hogeschool: ‘Samen laten we Noord-Nederland bruisen’

Met vestigingen van Leeuwarden tot aan Bali is NHL Stenden Hogeschool een internationale multi-campus, die sterk is verankerd in regio’s waar haar campussen zijn gevestigd. Als fusiehogeschool behoort NHL Stenden tot de top drie van beste grote hogescholen van Nederland (bron: Keuzegids Hbo). Een mooie start voor de nieuwe hogeschool. Een gesprek met Erica Schaper, voorzitter van het college van bestuur.

Waarin verschilt NHL Stenden Hogeschool van andere hogescholen?
“Door een unieke combinatie van een vernieuwend onderwijsconcept (Design Based Education, DBE), een uitgebreid onderzoeksprofiel én sterke internationale focus. Hiermee leiden we wereldwijze en ondernemende professionals op. Onze Grand Tour biedt studenten de kans om te studeren op één van onze campus sites in Nederland, Zuid-Afrika, Qatar, Bali en Thailand. En met DBE werken onze studenten werken samen met docenten, het werkveld en onderzoekers in kleine multidisciplinaire teams aan real-life vraagstukken. Zo staan onze studenten vanaf het eerste studiejaar direct in contact met het werkveld en leiden we vindingrijke professionals op, die optimaal voorbereid zijn op ontwikkelingen in verschillende sectoren.”

 

Wat is de waarde van jullie internationale profiel?

“We hebben 12 campussen verspreid over de hele wereld. Onze studenten studeren zowel in Nederland als in Indonesië, Qatar, Zuid-Afrika of Thailand. Zo doen ze internationale ervaring op en vergroten ze hun culturele sensitiviteit. Dit zijn vaardigheden waar de huidige samenleving en arbeidsmarkt - die internationaler wordt – steeds meer om vraagt. Denk bijvoorbeeld aan de bevordering van export in Fryslân of de culturele diversiteit in zorginstellingen. Ook vind ik de internationale ervaring voor de persoonlijke vorming van onze studenten een groot goed. Ik ben ervan overtuigd dat onze studenten daar rijker van worden.

 

Waar bent u trots op?

“Elke campus, elke regio en elk land leert door actief kennis met elkaar te delen en te creëren. Momenteel verbinden we de kennis uit Leeuwarden met Bali en Zuid-Afrika om samen de drinkwaterproblematiek in Kaapstad op te pakken. Hiermee onderscheiden we ons door een directe maatschappelijke bijdrage te leveren aan regio’s waarin we actief zijn en deze regio’s met elkaar te verbinden. Daar ben ik erg trots op.”

 

U wilt samen met partners investeren in een vitaal Noord-Nederland. Hoe ziet u dat voor zich?

“Een vitale regio is een regio die gebruik maakt van haar eigen kwaliteiten en zo inspeelt op nationale en globale ontwikkelingen. We hebben elkaar hier echt voor nodig. Dat betekent dat ondernemers, burgers, overheid en onze studenten, onderzoekers en docenten proactief de verbinding met elkaar moeten zoeken.”

 

Kunt een voorbeeld geven van die verbinding?

“Op dit moment werken we bijvoorbeeld intensief samen met ondernemers en overheidsinstanties om Noord-Nederland op de kaart te zetten als hét expertisecentrum op gebied van Cybersafety. Ook werken we binnen het Innovatiepact Fryslân aan het project ‘Sterk Fries Ondernemerschap’, waarmee we meer hoogwaardige bedrijvigheid in de Friese regio creëren en het aantal ondernemingen met impact vergroten. Dit soort samenwerkingen zorgen ervoor dat Noord-Nederland bruist!”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist