Nieuw in Leeuwarden: StadOogst

Wat houdt StadOogst precies in?

Het is een programma voor zelfstandigen die het al een tijd lang moeilijk hebben. En met moeilijk bedoelen we dat ze, door uiteenlopende oorzaken, op of onder het bijstandsniveau leven. Het programma bestaat uit trainingen, persoonlijke coaching en toegang tot netwerken van andere zelfstandigen en organisaties.

Hoe is dit project tot stand gekomen?

Onderneem ’t is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van ondernemerschap. Wij geloven in zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en kleine ondernemers en voor die groepen zijn wij er ook. Het zijn ondernemers die van groot belang zijn voor de leefbaarheid en gezelligheid van de stad en de wijken. We weten al langer dat een deel van hen niet goed draait maar daar wordt niet vaak wat aan gedaan. Dat komt ook omdat de zzp’er die te weinig verdient zichzelf niet graag laat zien. Ondernemers zeggen nou eenmaal niet snel dat het niet goed gaat. Op de vraag ‘hoe gaat het’ zegt bijna elke ondernemer ‘goed, lekker druk’. Want je bent ondernemer, je durft niet snel te zeggen dat het niet goed gaat omdat het bijvoorbeeld slecht voor je reputatie is. En dat terwijl juist bij die groep met wat hulp veel grotere problemen kunnen worden voorkomen, zoals problematische schulden. Daarom starten we nu ook voor de gemeente Leeuwarden StadOogst op.

Een nieuw project, een lastig te bereiken doelgroep. Niet de gemakkelijkste start.

Voor het bereiken van de ondernemers waarom het gaat hebben we de Friese ondernemers en ondernemersnetwerken nodig. Wij kennen zelf ook veel ondernemers, en samen moeten we er met elkaar voor zorgen dat ondernemers die het zwaar hebben maar wel groeipotentieel hebben ons weten te vinden. Want vaak komen ondernemers via-via bij ons. Of we geven een workshop voor ondernemersnetwerken en dan melden zich daarna mensen met een concrete hulpvraag. Inmiddels hebben we al meer dan 100 ondernemers weer perspectief gegeven, en dat is prachtig. Want het is echt heel erg zonde als de hulp te laat komt.

Die aantallen klinken als een succes. Wat doen jullie?

Deelnemers aan het programma gaan allemaal een intensieve periode in. Die bestaat uit een cyclus van acht trainingen. Dit in groepen van tien tot maximaal vijftien personen. In die groepen bespreken we verschillende zaken. We zoeken met de deelnemers naar hun kracht en talent, hoe ze het verschil kunnen maken in hun markt. We zetten dat om in een marketing- en een financieel plan, maar vooral in actie. Want ondernemen is doen en gerichte actie ondernemen.

Daarnaast coachen we elke deelnemer ook persoonlijk. Er zijn altijd zaken die je niet in een groep wilt delen of daar gewoon niet effectief zijn. Bovendien is het ook een stok achter de deur. Want als je bij ons komt voor een gesprek, kom je niet vertellen dat je niks hebt gedaan.

Overigens hebben we ook een groep van ondernemers die een winkel runnen en dus niet weg kunnen. Als je dan tegen een faillissement aanzit, ga je niet in een training zitten. Dan moet je juist aan de bak om dat te voorkomen. Zij hebben zo snel mogelijk hulp nodig. Deze groep voorzien we vooral van persoonlijk advies.

Wat zien jullie het meeste voorbij komen?

Ondernemers die van hun vak afwijken. Een websitebouwer die vloertjes gaat leggen of een hondenuitlaatdienst begint, enkel om maar geld binnen te krijgen. Op die manier worden ze niet meer gezien op het gebied waar ze goed in zijn. De ondernemers die we begeleiden weten helemaal niet meer waar zij nou het verschil maken. Waarom zijn zij de websitebouwer of de designer waar je absoluut moet zijn? Hun onderscheidende vermogen zijn ze helemaal kwijt en dus vallen ze vaak terug in ‘de functie’. En dan zijn er zoveel andere websitebouwers of designers om uit te kiezen. Kortom: ze weten niet (meer) waar ze heel goed in zijn, missen dan de passie, verliezen doorzettingsvermogen en de markt ziet ze niet meer.

En daar springen jullie op in?

Eerdere deelnemers geven aan dat ze door het volgen van het traject bij StadOogst weer weten hoe zij zich kunnen onderscheiden, waar ze goed in zijn en ook hoe ze dat in de markt moeten zetten. Het gaat om wie jij bent als zelfstandige. Dat je vakkennis hebt, daar gaan we vanuit. Anders doe je niet wat je doet. Maar StadOogst brengt bij ondernemers naar boven wie ze zijn en waarom mensen bij hen moeten zijn. Ze hervinden daarmee het plezier en worden beter in hun ondernemersvaardigheden. Dat merkt de klant. Succeservaringen zorgen vervolgens voor een opwaartse spiraal.

Hoe kunnen ondernemers zich melden bij StadOogst?

Het project is voor zelfstandigen in de gemeente Leeuwarden. Via info@stadoogst.nl kunnen ze contact met ons opnemen. Met ondernemers die weer willen groeien hebben we altijd eerst een individueel gesprek. We bespreken de persoonlijke situatie en ook de cijfers. Op basis daarvan bepalen we samen of StadOogst geschikt voor hen is. Want ons gezamenlijk doel moet hetzelfde zijn, en dat is weer de wind in de zeilen van de onderneming.

Delen via

Vergelijkbare berichten