Ondernemend Friesland nieuws

Nieuwe bouwtoppers ROC Friese Poort starten met duurzaamheid

ROC Friese Poort nieuwe bouwtoppers

‘De vakantie avonturen liggen achter ons. Jullie hebben gekozen voor een schoolavontuur bij ROC Friese Poort. Binnen de bouw betekent dit dat je ook duurzame avonturen gaat beleven. En deze avonturen beginnen vandaag’. Met deze woorden verwelkomde Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam zo’n 150 eerstejaars studenten bouw middenkader, vakman bouw, scheepsinterieur, service medewerker gebouwen en allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf. Eerstejaars studenten van Drachten, Emmeloord, Sneek en Leeuwarden kwamen op vrijdag 2 september 2016 bij elkaar voor een praktisch introductieprogramma. ‘Bedrijven geven jullie vandaag alvast een levensecht kijkje in het beroepenveld aan de hand van een Challenge en een aantal lezingen’.

Challenge
‘Ik wil jullie uitdagen om een bouwwerk te ontwerpen in het Butenfjild, een natuurgebied met veel water nabij Feanwalden’. Zo begint Oege Hiddema van Stichting Wetterwalden het Butenfjild de uitleg van de Challenge voor de middenkader bouwstudenten. ‘Het bouwwerk dient als  een rustpunt onderweg voor toeristen die wandelen, fietsen of elektrisch varen’.  Vijftien groepen van 5 bouwstudenten gingen onder begeleiding van Frysklab aan de slag met deze praktijkvraag. In 4 stappen en in 4 uren presenteerde de  bouwstudenten nieuwe ideeën en verrassende inzichten. De komende 10 weken gaan de bouwstudenten in projectonderwijstijd verder om de ideeën uit te werken tot concepten.

 

Inspirerende ideeën
‘Deze Challenge heeft ons 15 inspirerende ideeën opgeleverd voor een recreatieve stop- en schuilplek  halverwege de nieuwe vaarroute tussen Leeuwarden en De Westereen. De 75 studenten hebben ons, door de ogen van een jonge doelgroep, mogelijkheden laten zien voor een veilige, duurzame en speelse aankleding van dit waardevolle natuurtraject. Niet in het platte vlak, maar driedimensionaal. Het is onderbouwd vanuit de klant en vormt prachtig uitgangsmateriaal. Het resultaat was boven mijn verwachting. Wanneer deze moderne en enthousiaste generatie studenten onze ruimtelijke toekomst mee helpt bepalen, komt het helemaal in Friesland (en ver daarbuiten) helemaal goed’, is de enthousiaste reactie van Oege Hiddema na afloop van de Challenge.

 

Praktijklezingen
De andere studenten volgende een 4-tal praktijklezingen. ‘We willen onze studenten door deze lezingen graag een kijkje laten nemen in de beroepspraktijk’, legt Germ Boersma, opleidingsmanager bouw in Sneek, uit. ‘Voor elk onderwerp is een bedrijf aanwezig die vertelt uit de dagelijkse praktijk. Dat vergeten onze studenten niet zo snel’. In een carrouselvorm volgden de studenten praktijklezingen over kozijnrenovatie door Renovaid, stofvrij boren door Festool, ergonomie door Oefentherapie Mensendieck en veiligheid door Jorritsma Bouw. ‘Ik vond het leuk en heb vandaag nieuwe dingen geleerd en gehoord’, zo reageerde een van de studenten.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement