Ondernemend Friesland nieuws

3D scaninstructie voor docenten ROC Friese Poort

3D scaninstructie docenten ROC Friese Poort

Onlangs volgden docenten van verschillende technische opleidingen van Centrum Duurzaam een 3D scaninstructie van het bedrijf 4C uit Emmen. Het 3D printlab van Centrum Duurzaam heeft namelijk de beschikking over een 2-tal mobiele 3D scanners om echte objecten in te scannen. De technische opleidingen van ROC Friese Poort Leeuwarden, Sneek, Drachten en Emmeloord kunnen vanuit het eigen vakgebied de 3D scanner gebruiken voor projectonderwijs. Ook zijn de 3D scanners inzetbaar om processen van bedrijven te ondersteunen.

Wat is 3D scannen?
Om bestaande onderdelen te maken of te printen is een 3D bestand nodig. Bij complexe vormen en gedetailleerde materialen is 3D scannen een praktische techniek. Een 3D scanner brengt op een driedimensionale omgeving in kaart en vertaalt deze naar een digitaal 3D model. De Artec 3D scanners zijn 3D video camera’s waarbij ieder frame een 3D beeld vastlegt. Het scanproces bestaat uit het vastleggen van beelden door om het te scannen product heen te lopen of het product voor de camera te laten draaien.

 

3D scannen in de techniek
Ontwerpen, tekenen en werken met onderdelen zijn veel voorkomende werkzaamheden in de technische opleidingen. Naast het tekenen van een onderdeel hebben de studenten nu ook de keuze om een onderdeel te scannen. Met de Arctec Eva kunnen studenten snel en nauwkeurig een 3D scan maken van bijvoorbeeld de solarboten. De Artec Spider is geschikter voor het scannen van kleinere objecten met veel detail zoals scherpe randen en dunne ribben. Praktijkvoorbeelden zijn meubels en plaatwerkdelen. Ook is 3D scannen toepasbaar voor de Media en Games om te gebruiken voor 3D animaties. Bjorn Stelma, docent middenkader engineering, maakte tijdens deze instructie een 3D scan van een turbineschoep van een gasturbine (elektriciteitscentrale).

 

3D scannen met bedrijven
Het 3D printlab van Centrum Duurzaam is in samenwerking met Tryn3D uit Harlingen gerealiseerd. Een 3D scanner ondersteunt Tryn3D in het maken van tastbare modellen voor klanten. Samen met studenten van ROC Friese Poort is het mogelijk om echte 3D scan projecten op te zetten. Kernwoorden zijn dan ook nieuwsgierigheid prikkelen, technische kennis delen en nieuwe inzichten opdoen. Tijdens de 3D scaninstructie zijn ook twee echte menselijke wervels ingescand met als doel om het herniaproces te verduidelijken en ook handvaten te bieden voor therapie en preventie.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement