Ondernemend Friesland nieuws

AE Systems: Duurzaam verwarmen en zelfs koelen met warmtepomp

AE Systems: Duurzaam verwarmen en zelfs koelen met warmtepomp

Warmtepompen dragen bij aan een duurzame toekomst. Door gebruik te maken van de constante temperatuur diep in de grond, kan een woning of kantoorpand op gemakkelijke manier verwarmd of zelfs gekoeld worden. AE Systems uit Groningen installeert deze systemen in zowel bestaande- als nieuwbouw.

“Momenteel werken we alleen nog met gesloten bronsystemen,” zegt Sander Swierenga, directeur van AE Systems. “Dit wordt voornamelijk in kleinere gebouwen toegepast, zoals woningen. Door middel van warmte uit de aarde kun je hiermee je woning verwarmen of koelen. Het grote voordeel van aardwarmte is dat de temperatuur constant acht a tien graden is. In de zomer is dit lekker koel en in de winter wordt het water door middel van een compressor verwarmt. Dit kan tot wel 50 graden. Het kan dus niet alleen voor verwarming gebruikt worden, maar voor de douche of zelfs als koeling. Het systeem vervangt de bestaande cv-ketel.”

 

“In de toekomst willen we ook met open bronsystemen gaan werken. Dit systeem wordt meer gebruikt binnen steden, zoals in grote kantoorgebouwen waar weinig ruimte is. Het open systeem gaat, net zoals het gesloten systeem, tachtig tot honderdvijftig meter de grond in. Het verschil zit hem in het gebruiken van het grondwater, wat verderop weer 'geloosd' wordt en teruggaat de grond in.”

 

Duurzaamheid

Een groot voordeel aan de systemen is dat ze enorm duurzaam zijn. “Je hebt geen gasaansluiting meer nodig, en door de constante temperatuur in de aarde, hoef je het water amper te verwarmen of af te koelen. Een warmtepomp in combinatie met een aantal zonnepanelen, zorgt er al gauw voor dat een woning energieneutraal wordt. Het systeem bestaat al heel lang, maar we merken dat de vraag nu steeds meer toeneemt.”

 

Rendement

“Wat ons uniek maakt is onze service. Als er iets is, lossen wij dat altijd zo snel mogelijk op. Zo'n systeem gaat heel lang mee. We geven 25 jaar garantie, maar ik denk dat het misschien wel honderd jaar mee kan gaan als het echt goed aangelegd en afgesteld is. Het is eerst een flink investering, maar na zo'n tien jaar wordt het rendabel. Daarnaast zijn er diverse subsidiemogelijkheden vanuit de overheid.”

 

“Het mooiste aan dit vak vind ik dat je op veel verschillende plekken komt en veel in de buitenlucht werkt. We hebben meerdere mooie projecten mogen realiseren, zoals in het Drents Museum en een aantal mooie villa's. We willen nu graag onze horizon verbreden met open systemen en landelijk verder uitgroeien.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement