Ondernemend Friesland nieuws

Anne Tjeerd Haaima: ‘Mobiliteit? Haaima Hylkema!’

Anne Tjeerd Haaima: ‘Mobiliteit? Haaima Hylkema!’

Het woord ‘mobiliteit’ heeft de laatste decennia een heel andere lading gekregen. Aan de ene kant door de ‘technology-driven’ automotive sector, aan de andere kant door de ingrijpende veranderingen die er op maatschappelijk gebied hebben plaatsgevonden. Denk aan trends als milieu, duurzaamheid, alternatieven op vervoers- maar ook zeker op brandstofgebied. En niet te vergeten de coronacrisis. Wat staat ons in de toekomst te wachten? Anne Tjeerd Haaima, directeur van de Haaima Hylkema groep, laat zijn licht schijnen over duurzame mobiliteit aan de hand van een handvol vragen die wij hem voorlegden.

Hoe ziet jullie bedrijf eruit?

Ik voer samen met compagnon Arne Brouwers de directie van Autobedrijf Haaima, een familiebedrijf dat dit jaar 95 jaar bestaat en de afgelopen twee decennia een behoorlijke expansie heeft doorgemaakt. Aanvankelijk ten aanzien van het merk Peugeot, mede door de commerciële samenwerking met autobedrijf Hylkema, een paar jaar later door de overname van Opel, Nissan en Suzuki dealers in Friesland. Daarnaast, hebben wij drie autoschadebedrijven, een autoruitservicebedrijf, een autopoetsbedrijf, een fotostudio in Leeuwarden voor de occasions en een eigen leasemaatschappij FGD Lease. Bovendien, zijn wij onlangs toegetreden tot de campermarkt met een eigen camper, de Fixxter. Een camper en auto in één voor dagelijks plezier en vrijheid. De Fixxter is er zowel in een dieseluitvoering als in een 100 procent elektrische variant. En in de toekomst volgt er een Fixxter op waterstof.

 

Welke trends kun je in duurzame mobiliteit onderscheiden?

Als eerste zit duurzaamheid natuurlijk in schone brandstoffen zoals elektriciteit en voertuigen op waterstof. In de loop van dit jaar verschijnen de eerste bedrijfswagens op waterstof en ook onze camper wordt leverbaar in een waterstof uitvoering. Daar verwacht ik erg veel van. Een andere ontwikkeling – die overigens al een aantal jaren bezig is om ‘op stoom te komen’- is die van de hybride fietsen. Veel mensen kiezen ervoor om ten aanzien van woon-werk verkeer gebruik te maken van een elektrische of hybride fiets; gezond, voordelig en schoon. Daarnaast zien we in de particuliere sector een ontwikkeling in privé lease. Nieuwere auto’s, dus schoner rijden, tegen een vast tarief. In de toekomst wordt naar verwachting het leasen van een elektrische auto ook voor deze groep financieel interessanter. Voorwaarde is wel dat de markt gestimuleerd wordt om in beweging te komen. Ik denk dat dat door middel van fiscale regelingen versneld kan worden.

 

Wat doen jullie zelf aan duurzaamheid?

Wij waren in 2009 met ons bedrijf in Wirdum een van de eerste bedrijven met een carport op zonne-energie. Het staat bij ons hoog op de prioriteitenlijst. Bij veel dealerbedrijven liggen de daken vol met zonnepanelen, wij werken met erkende duurzaamheidscertificaten. Duurzaamheid kan ook tot uitdrukking komen op het sociale aspect. Bijvoorbeeld in de vorm van medewerkers die wat minder gemakkelijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. En maatschappelijke betrokkenheid bij de regio.

 

Waar zijn jullie trots op?

 Wij bestaan als familiebedrijf Haaima Hylkema dit jaar 95 jaar. We hebben een duidelijke eigen identiteit en dat ‘Frysk DNA’ zit er bij al onze vestigingen in. We staan daarbij dicht bij de klant en dat vertaalt zich in een hoge klanttevredenheid. Daarnaast, zijn we innovatief, denken we in kansen in plaats van bedreigingen en bewegen we flexibel met de markt mee.

 

De glazen bol?

Wij willen over drie jaar dé mobiliteitspartner in de breedste zin van het woord zijn in Friesland en de Noordoostpolder. Zeg je mobiliteit dan moet onmiddellijk de associatie Haaima Hylkema bovenkomen.

Onze specialisten
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
Rabobank
Duurzaam ondernemen
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen