Bedrijven zoeken startups voor duurzame uitdagingen

Veel startups vinden het lastig om op tijd een product-market fit te vinden. Hoe mooi het idee voor een product of dienst ook is, in de praktijk blijkt regelmatig dat klanten er niet voor willen betalen. Startups moet daardoor vaak opnieuw naar de tekentafel. Dat is niet alleen tijdrovend, maar ook kostbaar en frustrerend. Het resultaat is dat een groot deel van de startups het niet redt. BeStart denkt dat het beter kan en organiseert daarom deze Challenge, waarin startups, toekomstige klanten en partners al in een vroege fase aan elkaar gekoppeld worden. 

De BeStart Challenge brengt de vraag van het bedrijfsleven en het aanbod van de beginnende ondernemer concreet samen. Door vanaf het begin slim met elkaar samen te werken, ontstaat er een win-win situatie voor zowel startup als klant. De startup krijgt de kans om een groeimarkt aan te boren en beschikt meteen over een launching customer (een eerste afnemer die ook als referent kan optreden). De klant krijgt een passende oplossing, zonder dat er een strategische verandering of investering in de organisatie nodig is.

Er zijn dit jaar twee Challenges:

Bouwgroep Dijkstra Draisma, met vestigingen in Bolsward en Dokkum, daagt startups uit om een innovatieve en duurzame oplossing te ontwikkelen voor kozijnen. Voor woningcorporaties bouwen ze in hun fabriek complete gevels, die ze later op locatie aanbrengen. Bij het monteren van de kozijnen in de gevels rijst de vraag of dit niet op een slimmere manier kan. Door gebruik te maken van de mogelijkheden die een fabriek biedt, is het mogelijk om op een nieuwe manier naar kozijnen te kijken. Er mag een compleet alternatief voor kozijnen worden bedacht, zoals bijvoorbeeld in de auto-industrie al te zien is. Maar het bedrijf staat ook open voor het gebruiken van alternatieve materialen, onderdelen of nieuwe manieren van monteren.

Paques, gevestigd in Balk en gespecialiseerd in het winnen van reststoffen uit organisch afval, zoekt startups die één of meer eindproducten kunnen maken van de reststof ruwe PHA. Ruwe PHA is een bacteriële (opslag)polymeer, die wordt teruggewonnen uit het organische materiaal dat zich in afvalwater bevindt. Het kan worden omgezet in pure PHA, een grondstof voor plastic. Omdat dit extractieproces relatief kostbaar en energie-intensief is, wil Paques onderzoeken of er toepassingsmogelijkheden zijn voor ruwe PHA. Ruwe PHA is namelijk niet alleen veel goedkoper dan pure PHA, maar bevat ook nutriënten die bijvoorbeeld zouden kunnen worden gebruikt als natuurlijke meststof.

Startups die denken een oplossing te hebben voor een van deze uitdagingen, kunnen zich tot en met 18 maart 2019 inschrijven via de website van BeStart: www.bestart.nl/challenge.

Delen via

Vergelijkbare berichten