Ondernemend Friesland nieuws

Een volledig schone bron van energie

Rik Siebers Blue Energy

Als er energie te winnen valt uit het verschil in zoutconcentratie tussen zoet en zout water, wat is dan een betere plek om dit te benutten dan de Afsluitdijk? Het bedrijf REDstack heeft zich inmiddels op de Afsluitdijk gevestigd en werkt met aan deze Blue Energy-techniek. Hoewel de technologie  nog in de ontwikkelingsfase zit, kan Blue Energy al rekenen op veel enthousiasme vanuit de juiste hoeken. Directeur Rik Siebers heeft veel vertrouwen in deze innovaties. “De Afsluitdijk is een kraamkamer voor dit soort ontwikkelingen.”

Koning Willem-Alexander
Als koning Willem-Alexander hoogstpersoonlijk de opening van je nieuwe duurzaamheidsproject verricht, weet je dat er veel enthousiasme bestaat voor je plannen. Toen de vorst op 26 november 2014 de proefinstallatie in gebruik stelde, was al duidelijk dat de Afsluitdijk met Blue Energy een bijzondere toevoeging had gekregen. “We zijn uniek in de wereld”, bevestigt Rik Siebers, directeur van REDstack, dat beeld. “En voor de Afsluitdijk en voor Friesland is het heel bijzonder dat we deze Reverse Electrodialyse (RED)-technologie hebben. Het is een hele mooie technologie, die zowel in het lab als hier in de praktijk succesvol wordt toegepast en het past uitstekend binnen de ambities van de provincie en het project De Nieuwe Afsluitdijk.”

Schone technologie
Energie opwekken uit het verschil in zoutconcentratie tussen zout en zoet water. Het klinkt als iets technisch en dat is het ook. Siebers legt uit: “Wij maken gebruik van de eigenschap van de natuur om alle concentratieverschillen teniet te willen doen. Tussen de zoute en de zoete waterstroom plaatsen we twee membranen; de ene laat de positieve deeltjes door, de andere de negatieve. Dit levert een potentiaalverschil  op en door middel van elektroden zetten we dat om naar elektrische stroom. Op die manier vervuilen we niks, voegen we niks toe en kunnen we 24 uur per dag, zeven dagen per week stroom produceren. Dat in tegenstelling tot windmolens en zonnepanelen, want die kunnen niet 24/7 produceren. Blue Energy is een schone technologie, CO2-vrij en redelijk voorspelbaar; het is een hele aantrekkelijke manier om duurzame elektriciteit te maken.”

Toekomst
Net als veel projecten op De Nieuwe Afsluitdijk, zit ook Blue Energy nog in een testfase. “Uiteindelijk moeten vermarktbare eenheden gebouwd worden”, aldus Siebers. “Zover zijn we echter nog niet. Het rendement moet nog omhoog, de kosten naar beneden en de kwetsbaarheid moet verminderd worden. We hebben al veel successen behaald en beginnen een heel goed beeld van de opschaling te krijgen. We zijn overal aan het schaven aan de technologie en aan het onderzoeken wat deze methode van opwekken van deze stroom doet met de omgeving. Ecologisch onderzoek moet ervoor zorgen dat eventuele negatieve invloeden worden uitgesloten of verminderd door aanpassingen in de techniek. Dat gaan we de komende tijd uitwerken, waarna we willen opschalen en uiteindelijk vele duizenden huishoudens voorzien van hun elektriciteit.”

“De Nieuwe Afsluitdijk is een kraamkamer van dit soort ontwikkelingen en hopelijk blijft de provincie net zo enthousiast als nu en blijven ze dergelijke projecten stimuleren. Het is echt uniek dat het hier in Fryslân op deze manier kan. De Ministeries van Infrastructuur &  Milieu en Economische Zaken hebben hun enthousiasme al kenbaar gemaakt, net als de Europese gemeenschap. Dat is voor ons niet alleen mooi om te zien, het geeft ook de mogelijkheid om ondersteuning van hun kant te vragen.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement