Ondernemend Friesland nieuws

Bluetector klaar voor versnelling

Bluetector klaar voor versnelling

Slimme kostenbesparingen bij afvalwaterzuivering Waarom zijn vrouw Liouba (geboren in het Russische Perm) is meegekomen naar Leeuwarden? ‘Om een signaal te geven’, zo legt de Zwitserse waterentrepreneur David Din (nu woonachtig in Luxemburg) uit. Hij wil van zijn bedrijf Bluetector, dat zich onlangs vestigde op de Watercampus Leeuwarden een succes maken en wil iedereen laten zien dat het menens is. “ Ik ben geen snelle avonturier, maar iemand die eerder al zijn sporen heeft verdiend en rotsvast gelooft in de kansen die hier in Leeuwarden liggen. Dat ik hier samen met mijn vrouw ben geeft aan dat we hier toekomst zien”, aldus de ondernemer.

Bluetector richt zich op de zuivering van bedrijfsafvalwater en slibverwerking met behulp van mobiele systemen. Die systemen passen doorgaans in een container. Din wil de kaarten nog een beetje voor zich houden en voelt er niets voor om het gehele procedé ‘ en detail’ uit te leggen, maar het komt er op neer dat hij met name bedrijven met een eigen afvalwaterzuivering kan helpen met een efficiëntere manier van slibverwerking. “ Gezuiverd water gaat hierbij bijvoorkeur terug in het bedrijfsproces of kan veilig worden geloosd op het oppervlaktewater. Ingedikt slib wordt afgevoerd, samengeperst en in een droger tot korrels gedroogd. Deze korrels hebben een hoge energiewaarde en in de toekomst zal er elektriciteit mee opgewekt kunnen worden”, aldus Din. Het procedé wordt op dit moment getest op de demosite van het Wetterskip Fryslân en de bevindingen stemmen gunstig.

Din is vol vertrouwen. Hij meent de innovatieve zuiveringsmethodiek wereldwijd te kunnen vermarkten, maar houdt ervan om dat stapje voor stapje te doen. Die aanpak leverde hem per slot van rekening ook het meeste op bij de opbouw van zijn eerdere watertechnologiebedrijf Eupuramat in Luxemburg. “Ik begon alleen, met een idee en kennis. Inmiddels werken er vijftig mensen”, zegt Din trots. Het bedrijf is inmiddels verkocht; Din heeft enkel nog een minderheidsaandeel.

Inmiddels zijn het voor Bluetector hectische tijden. De vraag vanuit de markt is concreet; nu is Din op zoek naar kapitaal om een versnelling te creëren. “ De reacties hier in het noorden zijn erg positief; het voelt hier echt als een warm bad. Ik heb dat nog nooit zo meegemaakt. Maar er is kapitaal nodig om ons businessmodel nu uit te rollen. Ik doe het graag stapsgewijs, maar je moet ook de vaart er in houden. Nog jaren alles zélf doen zou strategisch onverstandig zijn. Er ligt genoeg werk.”

Op de foto: David Din met Liouba Din

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement