Ondernemend Friesland nieuws

Boeiend symposium over duurzame waterzuivering

‘Samenwerking leidt tot waardevolle resultaten’

Op het mini symposium ‘PuurWaterKeten’ , dat op 12 juli in Nieuw-Amsterdam (bij Emmen) werd gehouden, stond natuurlijke en duurzame waterzuivering centraal. Diverse sprekers gaven vanuit hun specifieke invalshoek hun visie op dit mondiaal belangrijke thema. De belangrijkste conclusie: effectieve samenwerking in de waterketen leidt tot waardevolle resultaten (regionaal, nationaal en internationaal). Het symposium was georganiseerd door de Water Alliance in samenwerking met NieWater.

Het mini-symposium opende met een lunch bij de Puurwaterfabriek, gevolgd door  een toelichting op de European Water Technology Hub door Hein Molenkamp, directeur Water Alliance. Jeroen Niezen, waterambassadeur bij de Vereniging van Groninger Gemeenten, verhaalde over samenwerking in de waterketen, met het accent op Noord Nederland. Gerrit Veenendaal, directeur NieuWater en Elbert Majoor, zuiveringstechnoloog bij Waterschap Velt en Vecht, vertelden over de Puurwaterfabriek. Daarna was er een rondleiding door de fabriek. Vervolgens vertrok het gezelschap naar Erica voor een bezoek aan de Waterakkers, een onderzoeklocatie gericht op ‘natuurlijk helder water’ in het toekomstig Wildlife Resort. WLN watertechnologen Perry van der Marel en Peter van der Maas gingen in op natuurlijke waterzuivering en op de Living Machine waterzuivering (natuurlijke waterzuivering waar het dierenpark Emmen gebruik van maakt, red.) Het programma werd rond 17.00 uur afgesloten met een drankje en hapje bij resort Greenmeets in Erica. “Ik kijk terug op een geslaagde dag”, zegt Gerrit Veenendaal. “De deelnemers vertegenwoordigden verschillende disciplines in de watersector. Dat betekent dat je op verschillende manieren naar het thema kunt kijken. Dat leverde interessante discussies en uitwisseling van ideeën en gedachten op.” Ook Gerda Wiggemans, die namens Water Alliance en NieuWater bij de organisatie van het symposium was betrokken, is tevreden. “Een belangrijk doel was om in een informele sfeer kennis en ideeën met elkaar te delen. Dat is prima gelukt.”

 

De Puurwaterfabriek is in 2010 geopend. Van gezuiverd rioolwater wordt er ultrapuur (zeer zuiver) water gemaakt. In dit water zit bijna niets, zelfs geen mineralen zoals in drinkwater. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gebruikt dit water voor het maken van stoom dat wordt gebruikt om opnieuw olie uit het Schoonebeekerveld te kunnen pompen. Water Alliance is het netwerk voor innovatieve en duurzame watertechnologie. De organisatie bundelt publieke en private marktpartijen, overheden en kennisinstellingen rondom watertechnologie in Nederland. Doel is het creëren van een slagvaardig netwerk en een unieke kennispositie op het gebied van duurzame en innovatieve watertechnologie.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement