Ondernemend Friesland nieuws

BTW maatregel contraproductief voor mobiliteit woningmarkt

BTW maatregel contraproductief voor mobiliteit woningmarkt

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) verlaagt tijdelijk de btw op het arbeidsloon voor een verbouwing of renovatie van 19 naar 6 procent. Ed van de Bijl, algemeen directeur VastgoedPRO, reageert: "De BTW verlaging is een zeer positieve ontwikkeling voor eigenaren van kluswoningen of voor mensen die al van plan waren om een verbouwing uit te laten voeren. Dat dit stimulerend is voor de bouwbranche is mooi"

"Wij verwachten echter wel dat de verlaging zal zorgen voor een extra stagnatie van de mobiliteit op de huizenmarkt. Een terugloop, komend jaar, van 5% tot 10% op de huizenmarkt zal ons niet verbazen. Voor consumenten die op dit moment een huis te koop hebben staan zal dit als een domper worden ervaren. Huizenbezitters die twijfelen tussen verbouwen of verhuizen zullen nu sneller voor verbouwen kiezen.

 

Uitzondering hierop zijn de mensen die al van plan waren om een kluswoning te kopen. Voor hen wordt deze stap nu aantrekkelijker. Het betreft hier echter maar een kleine groep consumenten. De woningmarkt heeft behoefte aan maatregelen die stimulerend werken op de woonmobiliteit van consumenten. Deze maatregel zal die mobiliteit juist verminderen. In een markt waar al sprake is van een terugval van bijna 50% in transacties in vergelijk met 2008, kunnen dit soort maatregelen funest zijn. Goed dat de minister rekening houdt met de belangen van de bouwwereld. Laat er echter ook oog zijn voor bijna 195.000 consumenten die hun huis momenteel, soms al veel te lang, te koop hebben staan. Het leed achter deze cijfers is soms erg hoog. Een stimulerende maatregel, bijvoorbeeld tijdelijke opschorting van de overdrachtsbelasting, zou een zegen zijn voor de compleet vastgelopen woningmarkt."

De btw-verlaging gaat in op 1 oktober 2010 en zal lopen tot 1 juli 2011. Van de Bijl: "Wij stellen tevens onze vraagtekens bij de ingangsdatum van 1 oktober. Waarom kan de verlaging niet per direct ingaan en daarmee ook de mensen die nu hun handtekening zetten onder de aannemersofferte laten profiteren van de verlaging? Op deze manier werk je creatief boekhouden in de hand, aannemers die nu aan het werk gaan maar een latere ingangsdatum op de offerte plaatsen. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zi

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement