Ondernemend Friesland nieuws

De overtuigingskracht van verhalen in de gezondheidszorg

De overtuigingskracht van verhalen in de gezondheidszorg

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zogenaamde ‘narratieve’ (ofwel: verhalende) communicatie kan helpen bij het bewerkstelligen van gedragsverandering in de gezondheidszorg. Ook blijken narratieven kennis en opvattingen positief te beïnvloeden. Toch maken zorginstellingen in Nederland  nog maar weinig gebruik van de kracht van aansprekende verhalen. Trienke Postma van de Rijksuniversiteit Groningen doet in opdracht van Narvic Media en Communicatie onderzoek naar de overtuigingskracht van narratieven in de gezondheidszorg. Ze verwacht het onderzoek eind mei af te ronden.

Het vertellen van verhalen is al zo oud als de mensheid. We communiceren aldoor met elkaar door middel van verhalen. Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat het gebruik van narratieven ook in de zorg behulpzaam kan zijn. Maar: hoe werkt dat precies?  En welke elementen spelen daarbij een rol?

 

Transportatie

 

Uit de literatuur is bekend dat facetten als de zogenaamde ‘transportatie’ (ofwel: de betrokkenheid bij het verhaal), identificatie en het  opwekken van emoties van invloed zijn op de overtuigingskracht van verhalen. Maar in welke mate is sprake van deze elementen bij verhalen in de gezondheidszorg? Door een enquête voor te leggen aan 100 deelnemers gaat Postma onderzoeken hoe overtuigend de verhalen van vier Nederlandse zorginstellingen zijn. Verslavingszorg Noord Nederland, Novarum en Middin werken mee aan het onderzoek. Een andere organisatie wordt nog gezocht.

 

De studente is overigens in journalistieke zin ook benieuwd naar ervaringen van anderen in de gezondheidszorg.  Ze roept organisaties op hun meest positieve – en eventueel negatieve – ervaringen te delen. “We leven in een open maatschappij en door de groei van social media is de mogelijkheid om verhalen uit te wisselen aanzienlijk toegenomen. Ik ben geïnteresseerd in zorginstellingen die verhalen welbewust als onderdeel van een strategie hebben ingezet. Zijn er in de praktijk verhalen bekend die dermate overtuigend waren dat ze een aantoonbare invloed hebben gehad op het gedrag van mensen? Of zijn er juist ook organisaties die juist negatieve ervaringen hebben met het gebruik van verhalen uit de praktijk?

 

Vragenlijst

 

De studente van de Rijksuniversiteit Groningen is naarstig op zoek naar personen die even de tijd willen nemen om als respondent een kort verhaal te lezen en hierover een korte vragenlijst willen beantwoorden. Postma: “Dat kan echt heel gemakkelijk. Via de onderstaande link kan men het verhaal lezen en een vragenlijst invullen. Daarvoor hoeft men niet uit de gezondheidszorg te komen, maar het mág wel. Ik denk dat het ongeveer tien minuten in beslag neemt.”

www.thesistools.com/onderzoekverhalengezondheidszorg

 

Over de voortgang van het onderzoek zal via de website van Communicatiebureau Narvic en via de Linkedinpagina van Narvic worden gecommuniceerd.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement