Ondernemend Friesland nieuws

De zoektocht naar geluk

De zoektocht naar geluk

In- en uitstroom van personeel. Daar gaat het om bij PersoneelsNed. Het bedrijf met de hoofdvestiging in Sneek onderscheid zich op die manier van de uitzendcollega’s die op dezelfde markt opereren en dat is ook de kracht van het bedrijf, vindt directeur/eigenaar Wiep Bosgraaf. “Wij gaan veel verder dan het traditionele uitzendwerk. We richten ons op uitzenden en outplacement en hebben oog voor de nieuwe realiteit.” OF in gesprek met een bevlogen ondernemer.

De koning wond er in zijn eerste troonrede geen doekjes om: we gaan van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Iedereen moet meedoen en zijn steentje bijdragen. Dat moet u als eigenaar van PersoneelsNed als muziek in de oren geklonken hebben. Mensen weer laten meedoen is immers jullie werk.

“Dat klopt helemaal. Wij brengen de arbeidsmarkt in beweging brengen en er voor te zorgen dat mensen die buiten de boot dreigen te vallen door reorganisaties, ontslag, ziekte of andere omstandigheden toch weer kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Mensen voelen zich daardoor goed, nuttig en sociaal. Er staat niet voor niets in onze visie dat iedereen recht heeft op zelfontplooiing en maatschappelijke participatie. Wij doen al wat de koning verwoordde.”

 

Dus jullie proberen tradities te doorbreken en zoeken nieuwe vormen van dienstverlening?

“Ja. Het traditionele uitzendwerk is toch vooral ‘u vraagt en wij draaien’. Wij gaan veel verder in en ondersteunen werknemers, werkgevers en werkzoekende bij het maken van keuzes. Bedrijven kunnen bedrijven bij ons terecht als ze personeel zoeken, maar ook als zij in een reorganisatieproces terecht komen en afscheid moeten nemen van werknemers. Ook daar begeleiden we ze bij. Ervaren werknemers zolang mogelijk vast houden was het advies, maar zeker in deze uitdagende tijden ontkomen ondernemers er soms niet aan om te snijden in het personeelsbestand. Dat hoort wat ons betreft wel goed, zorgvuldig en sociaal te gebeuren.”

 

Als er personeel uitgaat, blijft er ook personeel achter. Hebben jullie daar ook aandacht voor?

“ Absoluut. Juist dat is een groep die vaak in verwarring achterblijf. Als je eerst met 50 collega’s werkt en er gaan er 20 uit, dan is dat een vervelende situatie. Het zorgt voor onrust, onzekerheid en onduidelijkheid. Het werk moet ineens door 20 mensen minder gedaan worden. Dat zijn ingrijpende processen die een goede begeleiding nodig hebben. Het zijn wel de werknemers waar het bedrijf mee verder gaat, dus is het van belang dat zij ondanks alle narigheid weer toekomstperspectief zien en de schouders er onder willen zetten.”

 

Zorgen dus dat zij plezier houden in het werk?

“Precies. Dat is van essentieel belang. Daarom hebben wij een nieuw concept ontwikkeld dat is ondergebracht in ons zusterbedrijf Werkpleziercoach. Werkplezier is van cruciaal belang om werknemers gemotiveerd te houden of om veranderingsprocessen te laten slagen.”

 

Werken moet toch sowieso geen sleur worden. Dan kost het uiteindelijk alleen maar energie en daalt de productiviteit?

“Zo is het. Daarom hechten wij er zoveel waarde aan om werkernemers en werkgevers ook te begeleiden als het juist goed gaat. Zit iemand wel op de goede plek? Geeft iemand signalen af dat hij wel eens wat anders zou willen? Heeft iemand leidinggevende capaciteiten waarmee iets gedaan zou kunnen worden? Wij begeleiden werkgevers bij het oppikken van die signalen en werknemers bij het vertalen van die signalen naar een plan van aanpak.”

 

Het gaat dan natuurlijk altijd om maatwerk?

“Daar is ons werk op gebaseerd. Iedereen komt hier binnen met zijn eigen verhaal. Daar luisteren we goed naar. Vervolgens kijken we naar de kennis, vaardigheden en capaciteiten. Daar betrekken we bijvoorbeeld ook de hobby’s bij. Mensen hebben op een bepaald moment in hun leven gekozen voor een opleiding of beroep waar ze misschien niet helemaal achter stonden. Bijvoorbeeld omdat daar in die tijd toevallig werk in was en omdat hun ouders het een verstandige keus vonden. Juist die mensen, en dat zijn er best veel, komen op een punt dat zij zich afvragen of dit het is. Maakt dit werk mij gelukkig? Als ze niks doen met die vraag lopen ze kans dat op den duur een burnout krijgen en daar heeft niemand iets aan. Dus proberen wij altijd uit te zoeken wat iemand, in relatie tot werk, echt gelukkig maakt.”

 

En? Slaagt die zoektocht altijd?

“Vaak wel. Soms lukt het door omstandigheden zoals een gezin met kinderen of de hypotheek niet om alsnog voor de passie te kiezen. Er moet tenslotte wel brood op de plank komen. Dan zoeken we naar andere manieren om iemand toch weer toekomstperspectief te geven. Als dat lukt is onze missie geslaagd. Daar doen we het allemaal voor en dat maakt ons werk ook zo mooi. PersoneelsNed is een resultaatsgericht bedrijf, maar wel met een nadrukkelijke sociale inslag. De mens staat centraal bij ons.”

 

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement