Ondernemend Friesland nieuws

Dokkum verwacht meer dan 50.000 bezoekers tijdens Admiraliteitsdagen

Dokkum verwacht meer dan 50.000 bezoekers tijdens Admiraliteitsdagen

De Admiraliteitsdagen zijn in enkele jaren uitgegroeid tot een spectaculair evenement dat tienduizenden bezoekers naar Dokkum trekt. De veelal maritieme festiviteiten vallen dit jaar samen met de start en finish van de Elfstedentocht voor mountainbikes. Hoogtepunt vormen de concerten op vrijdag 5 september met optredens van Elske DeWall en Jamai en zaterdag 6 september met Niels Geusebroek en Gerrie Dantuma.

Tijdens het eerste weekend van september vormen het Grootdiep en Kleindiep in de historische binnenstad het decor voor de Admiraliteitsdagen. De afvaart is op vrijdag 5 september. Vanaf het middaguur meren tientallen authentieke schepen uit alle windstreken af aan de kademuren in het centrum van de stad. Een schouwspel dat alleen al de moeite van een bezoek aan Dokkum waard zal zijn.

 

Jamai en Elske de Wall

Tussen de schepen is een drijvend podium, waarop ës avonds de Night of the Praams losbarst. Aan dit traditionele openingsconcert verlenen tal van bekende muzikanten hun medewerking, zoals Elske DeWall, Jamai en Hubert Heeringa.

 

Zaterdag vindt traditiegetrouw de Lauwerszee Regatta plaats op het Lauwersmeer en exposeren regionale en landelijke kunstenaars hun werk op de jaarlijkse kunstmarkt. Ronduit spectaculair is de reddingsdemonstratie van de SAR-helikopter van vliegbasis Leeuwarden en een reddingsboot van de KNRM. In en om de binnenstad zijn verder talloze activiteiten. Om de bolwerken vindt voor het eerst een sloepenrace plaats en stoere binken kunnen hun krachten meten bij het bungee-roeien.

 

Dokkum van Boven

Avontuurlijke bezoekers kunnen meevaren op de snelle rib met de mariniers of een rondvlucht boven Dokkum maken in een helikopter. Ook zijn er rondvaarten met de Wadtaxi van rederij Wagenborg en reddingboot van de KNRM. Heel interessant om te bezichtigen zijn tevens de traumahelikopter van het UMCG, demonstratie met een blusboot, de klimtoren en brugsimulatie van de Koninklijke Marine en flyboard- en jetski-demoís.

 

Nadat de laatste deelnemers van de Stand Up Paddle Elfstedentocht zijn gearriveerd, begint een groot Admiraliteitsconcert met onder andere dj Steff da Campo, Hubert Heeringa, Gerrie Dantuma en Niels Geusebroek.

 

Iris Kroes

Zondag 7 september 2014 begeleidt gospelkoor Joy for People een kerkdienst vanaf het water, waarna de Stedelijke Harmonie haar 140-jarig bestaan viert met een jubileumconcert samen met niemand minder dan zangeres/harpiste Iris Kroes. Ook deze dag kunnen de bezoekers meevaren op de snelle mariniersribs. Tip: wandel mee en volg live de sloepenrace om de bolwerken en verwelkom de stoere mountainbikers die hun loodzware tocht langs de Friese Elfsteden in Dokkum afsluiten.

 

Kijk voor het actuele programma op

www.admiraliteitsdagen.nl

 

 

ADMIRALITEITSSTAD DOKKUM

In 1598 werd de Admiraliteit in Dokkum gevestigd. Deze zorgde voor de beveiliging van de scheepsvaart en de kustbescherming van de provincies Friesland en Groningen in oorlogstijd. De plaatsing in Dokkum was een politieke keus onder druk van de Groningers die de admiraliteit dichtbij wilden hebben.

 

Dokkum lag in die dagen nog aan open zee. Het Dokkumer Diep was een slenk van de Lauwerszee, die zich tot kilometers na Dokkum uitstrekte. Eb en vloed hadden er vrij spel. Tot 1583 trok het zoute water twee keer per dag aan de stad voorbij. Pas in 1583, werd de keersluis binnen de pas versterkte en dus goed verdedigbare stad gelegd. Door het dichtslibben van het Dokkumer Diep en de Lauwers werd Dokkum steeds moeilijker bereikbaar voor grote schepen. De admiraliteit werd daarom in 1645 naar de zeehaven van Harlingen verplaatst. Het in 1618 gebouwde Admiraliteitshuis en de scheepshelling daar tegenover zijn overblijfselen van het maritieme verleden van Admiraliteitsstad Dokkum.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement