Ondernemend Friesland nieuws

Drinkwaterbedrijf Vitens gaat CO2-uitstoot met 30% reduceren

Een in eigen beheer ontwikkelde techniek stelt drinkwaterbedrijf Vitens in staat om vanaf 2012 haar uitstoot van broeikasgassen met 30% terug te brengen. Het bedrijf gaat hiertoe op het grootste drinkwaterproductiebedrijf van Noordwest Europa in het Friese Tjerkgaast methaangas afvangen en opnieuw gebruiken. De methode is in samenwerking met Royal Haskoning ontwikkeld. De techniek is vandaag in Barcelona onderscheiden met een belangrijke innovatieprijs van de internationale drinkwatersector: de IWA Project Innovation Award.

Methaangas
Op haar productiebedrijf in Tjerkgaast wint en zuivert Vitens jaarlijks 25 miljoen m3 drinkwater. De helft van de Friese huishoudens wordt hiermee van drinkwater voorzien. Door de ligging van het productiebedrijf bevat het grondwater veel methaan. Het broeikaseffect van methaan is 21 maal groter dan dat van CO2. Met de toepassing van de nieuwe techniek wordt 1,1 miljoen kilo methaan afgevangen; evenveel als de uitstoot van 7.500 auto's. Vitens onderzoekt nog hoe het teruggewonnen methaangas ingezet kan worden. Walter van der Meer, lid Raad van Bestuur Vitens en verantwoordelijk voor innovatie: "We zouden ongeveer 400 auto's uit ons wagenpark van brandstof kunnen voorzien. Andere opties zijn het verwarmen van dorpen of kantoren in de buurt. Of we leveren het gas terug aan het net. De mogelijkheden zijn legio, dus onderzoeken we wat de beste optie is."

Minder uitstoot door vacuümontgassing
De innovatieve techniek is gebaseerd op het principe van vacuümontgassing. Samen met advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning heeft Vitens de bestaande techniek verbeterd. Een doorbraak is dat het methaan op een geconcentreerde wijze wordt vrijgemaakt en opgeslagen, waardoor het geschikt is voor hergebruik, bijvoorbeeld als aardgas. De bouw van de installatie, die zo'n 7,9 miljoen euro kost, gaat in het najaar van 2010 van start. Halverwege 2012 wordt de nieuwe techniek in gebruik genomen. Vanaf dat moment komt jaarlijks slechts 60 ton methaan per jaar in de lucht terecht, in plaats van de huidige 1100 ton.

IWA Project Innovations Awards
Het project Sustainable Drinking Water Production: Recovery and Use of Water-Based Methane is de winnaar in de Design Category van de 2010 IWA European Project Innovation Awards. Vitens en Royal Haskoning zijn erg blij met de prijs. Walter van der Meer: "Dit is een project met een enorme maatschappelijke impact. We houden er niet alleen een prima brandstof aan over, maar zorgen er tegelijk voor dat er veel minder broeikasgas de atmosfeer in gaat."

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement