Ondernemend Friesland nieuws

Dutch Rainmaker realiseert proefmolen bij Leeuwarden

De eerste windturbine van het Leeuwarder bedrijf Dutch Rainmaker wordt begin volgend jaar in gebruik genomen. De molen die water uit wind produceert komt hoogstwaarschijnlijk op Nij Bosma Zathe bij Techum. “Er ligt inmiddels een vergunningaanvraag gereed voor de gemeente Leeuwarden”, vertelt Hans van der Vliet. Hij is project manager en engineer bij Dutch Rainmaker.

 

De keuze voor het plaatsen van de bijzondere windturbine bij Nij Bosma Zathe is niet zo verwonderlijk. De proefboerderij is een centrum voor onderzoek en kennisoverdracht op het terrein van de melkveehouderij voor de drie noordelijke provincies. Duurzame energie is één van de zaken waarmee ze zich daar bezig houden.

“En voor ons is de agrarische sector weer een belangrijke markt”, legt Van der Vliet uit. “Voorlopig richten we ons op het buitenland: Spanje, de Verenigde Staten en Australië. Daar is water niet altijd voorhanden. Het moet worden aangevoerd met vrachtwagens, schepen of per leiding en dat is een kostbare aangelegenheid. Onze windturbine kan daar dus een verschil maken. De ondernemers kunnen zo water maken voor de irrigatie en het drinkwater. Op den duur zal dat ook in Nederland nodig zijn.”

De toepassing van de Rainmaker is heel divers. Naast de agrarische markt denkt het bedrijf de molens ook te verkopen aan de toeristen- en recreatiesector. “Denk bijvoorbeeld aan golfbanen. Die moeten er altijd heel groen bijliggen en daar is veel water voor nodig”, weet Van der Vliet. “Maar onze moelens kunnen eveneens een rol spelen in de bosbrandbestrijding. Vooral in Spanje is dat nu actueel. Daar wil men natuurlijke bekkens in de hooglanden gaan vullen met toekomstig bluswater.”

De molens vormen vooralsnog geen oplossing voor het gebrek aan drinkwater in ontwikkelingslanden, benadrukt Van der Vliet. Daarvoor zijn ze simpelweg nog te duur.

 

Waterdruppels

Het Leeuwarder bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het winnen van water uit wind. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig. De turbine zuigt de warme wind naar binnen. Als die wordt afgekoeld via een speciale koelmachine met een koelcompressor condenseert de lucht en ontstaan er waterdruppels.

De kneep zit ‘m in de techniek in de koelcompressor, waardoor deze ook bij een wisselend toerental kan functioneren. Dutch Rainmaker heeft speciaal voor de windmolen een koelcompressor ontwikkeld. Echter, na een jaar testen op de proefopstelling in Harlingen bleek dat aan hun prototype een grens zit. Van der Vliet: “We zaten op zes kilowattuur en moesten opschalen naar de honderd en kwamen erachter dat we de grenzen van onze techniek zouden overstijgen.”

De leeuwarder onderneming koos daarom voor Grasso uit Den Bosch. Van der Vliet: “De koelcompressor die zij maken, benadert ons prototype. We zijn erachter dat hun versie met enkele aanpassingen voor ons perfect voldoet.”

 

‘Regenmaker’

De windturbine van zes kilowattuur op de proefopstelling in Harlingen levert 340 liter water per dag op. Berekeningen hebben aangetoond dat één windmolen van 100 kilowattuur op Lanzarote dagelijks 4200 liter water produceert. Er is inmiddels vanuit de hele wereld interesse voor de ‘regenmaker’.

“Diverse Amerikaanse bedrijven hebben hun specialisten naar ons gestuurd om berekeningen te controleren. Ze hebben allemaal de wildste plannen, willen graag met ons in zee, alleen heeft nog niemand zijn handtekening onder een contract gezet”, vertelt Van der Vliet. “Ze willen eerst resultaat zien. Hoe ziet de echte molen eruit? Hoeveel water produceert hij echt? Ze willen bevestigd krijgen wat wij aldoor beweren, namelijk dat de molen werkt. Daarom zijn we ook blij dat er op Nij Bosma Zathe de eerste echte molen komt te staan. Vanwege het innovatieve karakter van die proefboerderij komen daar veel internationale bezoekers een kijkje nemen. Dat is dus een mooi platform.”

 

 

 

 

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement