Duurzaam Arcadia-project Karavaan nei de Takomst start donderdag 26 mei

"We starten rond 9 uur bij BOSK op de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. We verplaatsen enkele bomen bij het wandelende BOSK en lopen daarna via Goutum en Wirdum naar Reduzum", vertelt de organisatie. "We zien onderweg interessante gebouwen die creatief een tweede leven gekregen hebben."

"We maken onder andere kennis met mensen die door intrinsieke motivatie en heel veel doorzettingsvermogen eindelijk hun nieuwe dorpsmolen mogen plaatsen. Van Reduzum naar Grou gaan we al elektrisch varend via het Swin. En horen we tegelijkertijd waar een breed gedragen dorpsvisie toe kan leiden. In Grou voegen we de daad bij het woord en maken we het dorp alwéér een stukje groener. Als slotstuk bezoeken we de Sint Piterkerk waar Jan Terlouw een lezing houdt."

Programma dag 1 (donderdag 26 mei): Leeuwarden – Grou

Reisadvies: Kom met het OV of parkeer de auto of fiets bij het station in Grou of Leeuwarden. De tocht eindigt in Grou, hiervandaan kan er met het OV teruggereisd worden in de richting van Leeuwarden of Akkrum/Heerenveen. Aanmelden voor dag 1 kan hier.

9:15 uur – Startschot bij BOSK

BOSK, een project van Arcadia, wandelt door Leeuwarden en laat mensen ervaren dat we niet zonder bomen kunnen. Sjoerd Bootsma, directeur Arcadia, geeft het startschot voor de Karavaan nei de Takomst.

Adres: Tweebaksmarkt Leeuwarden

9:30 uur – Start wandeling

We lopen in zuidelijke richting naar Goutum, waar Energie coöperatie Stroomland Leeuwarden ons op het 3 km punt ontvangt met een appel.

Adres in Goutum: Kruising Heechhiem en Wergearsterdyk in Goutum

10:45 uur – Aankomst Tiny Houses

Ronald van der Zwaag vertelt ons over een van de Tiny Houses in Techum. Deze wordt gemaakt van de voormalige verkeerstoren van vliegveld Eelde. Hij bouwt zoveel mogelijk met gebruikt hout en andere materialen. Ook verbouwde Ronald een voormalig transformatorhuisje tot trekkershut. Circulair materiaal gebruik en op een andere manier tegen wonen en bouwen aankijken zijn de thema’s die hier voorbijkomen.

Adres: Komelkerij 7, Leeuwarden.

12:00 uur – Koffie in Wirdum

We lopen langs een van de eerste overdekte parkeerplaatsen waar zonnepanelen voor schaduw en energie-opwek zorgen. Meervoudig grondgebruik zoals het op meer plekken wel zou kunnen.

Adres: Werpsterdyk 1, Wirdum

13:15 uur – Reduzum

De allergrootste doorzetters van de energietransitie in Friesland, na 12 jaar strijden komt er eindelijk een vervangende dorpsmolen. De dorpen Reduzum en Friens zorgen al jaren voor een goede besteding van de inkomsten van de molen om de leefbaarheid te bevorderden. Daarnaast gaat een groot deel van de opbrengsten naar duurzame projecten in het dorp. Er is bij de Blauwe Tent een duurzame lunch beschikbaar voor € 10,- vooraf in het opgaveformulier te reserveren.

Adres: Blauwe Tent, Overijsselsestraatweg 6, Reduzum

14:00 uur – Vertrek naar Grou

We varen in 5 elektrische sloepen naar Grou, onderweg krijgen we een aantal pitches te horen over Grou 2030. Een fantastische dorpsvisie waarbij diverse organisaties samenwerken om Grou op verschillende thema’s koploper te maken.

15:00 uur – Aankomst Karavaan aan de Nieuwe kade in Grou

Korte wandeling waar op drie punten uitleg wordt gegeven over resultaat biodiversiteitsgroep

– Geveltuintjes de Baai

– Bijenlint bij Nijdjip

– Infoborden bij oeverland Meersweg

Daarna drinken we een kopje koffie in het centrum

16:00 uur – Plaatsing van 2 Halbertsmakisten met bomen op een van de parkeerplaatsen. Dit is tevens vooraankondiging van de vergroenactie van het centrum met dergelijke verplaatsbare bomen wat in de herfst uitgevoerd gaat worden.

Gaat Grou de bomen ook omarmen zoals in Leeuwarden bij BOSK van Arcadia?

16:30 – Lezing van Jan Terlouw in Sint Piterkerk

Een lezing waar je bij moet zijn, er is maar beperkt capaciteit, dus meld je snel aan voor de deze dag. Jan Terlouw weet als geen ander mensen te raken en kan heel helder uitleggen dat het tijd is om samen de schouders onder een duurzame samenleving te zetten.

17:15 – 17:30 einde van het evenement

Eventueel kan er nog wat gegeten en gedronken worden in Grou. Iedereen reist op eigen gelegenheid terug naar huis.

Aanmelden voor dag 1 kan hier.

Karavaan nei de Takomst

In totaal trekt de Karavaan nei de Takomst zeven dagen door de provincie. Naast een rondreis langs duurzame hoogtepunten komen ook grootheden als André Kuipers, Jan Terlouw en Foppe de Haan aan het woord!

De Karavaan nei de Takomst is een initiatief van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân, SDG Netwurk Fryslân, de Friese Milieu Federatie en Doarpswurk.

Delen via

Vergelijkbare berichten