Duurzame Doeners: FSFE

Waar staan jullie voor op duurzaamheidsgebied?

Het FSFE is een fonds van 90 MEUR opgericht door de provincie Friesland om de energietransitie te versnellen. Wij investeren vooral middels achtergestelde risicovolle leningen en maken daardoor vaak de totale financiering van projecten mogelijk.

Wij zijn als projectfinancier onder andere betrokken bij zonneprojecten, windmolens, biovergistingsinstallaties, elektrische mobiliteit, energiebesparing, en de verduurzaming van vastgoed. Recentelijk zijn we ook gestart met het verstrekken van ontwikkelfinanciering voor energiecoöperaties. Daarnaast financieren we projecten met een circulair karakter, bijvoorbeeld het maken van nieuwe grondstoffen uit reststromen.

Nu de congestie van het elektriciteitsnet een steeds groter probleem wordt, kijken we sinds kort ook naar de mogelijkheden van energieopslag middels batterijen zodat ondernemers door kunnen met hun werk.

Hoe gaan jullie te werk?

Het FSFE bestaat uit een team van 9 collega’s met expertise op diverse duurzaamheidsgebieden en met uitgebreide financieringskennis. Daardoor zijn we in staat om vergaand mee te denken met ondernemers en initiatiefnemers. We zijn constant op zoek naar projecten die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de provincie. Dit doen we proactief, maar uiteraard worden we ook veel benaderd door ondernemers die plannen hebben. We financieren projecten waarvan de techniek in principe bewezen is maar die zonder financiële steun in de rug niet van de grond komen. Het is wel goed te vermelden dat we dus leningen verstrekken waar rente en aflossing voor betaald moet worden; we nemen hierin zoals eerder gezegd echter wel bijna altijd een achtergestelde, dus risicodragende, positie in.

Wat levert het op?

In absolute getallen bedroeg tot en met 2020 de CO2-reductie van al onze projecten over de gehele looptijd 14.771 kton. De omvang van de energie-impact van al onze projecten komt overeen met het energieverbruik van 156.000 Friese woningen. Dat is dus meer dan de helft van alle woningen in Friesland!
Verder realiseren we met het financieren van dergelijke projecten vooral ook voorbeelden die, na bewezen track-record, vervolgens ook zelfstandig door de markt opgepakt kunnen worden. Hiermee hebben we dus ook echt een aanjaagfunctie. In het verlengde hiervan brengt dit weer werkgelegenheid, innovatie en bedrijvigheid met zich mee.

Delen via

Vergelijkbare berichten