Ondernemend Friesland nieuws

EcoMunityPark Oosterwolde het gaat gebeuren

EcoMunityPark Oosterwolde

Ecologisch werklandschap voor innovatie en kennis.

Geen standaard bedrijventerrein, maar een ecologisch werklandschap waar innovatie en ondernemerschap, en het delen van kennis en faciliteiten centraal staan. Niet in Silicon Valley, maar ‘gewoon’ in Oosterwolde. Niet Google als initiator van sociale innovatie, maar een ondernemer uit Appelscha. Tien jaar lang hebben verschillende partijen in Noord-Nederland intensief samengewerkt aan de realisatie van zo’n werklandschap, dat de naam EcoMunityPark gekregen heeft. Het wordt één van de mooiste werklandschappen die Nederland rijk is, met een uitzonderlijke ruimtelijke kwaliteit.

Een ruimtelijke kwaliteit die bedrijven de kans biedt zich te onderscheiden, inhoud te geven aan duurzaamheid en te werken in een hoogwaardige werkomgeving die bijdraagt aan het welzijn en de inzetbaarheid van mensen. Maar vooral ook een plek waar innovatie optimaal gestimuleerd wordt en vrij baan krijgt.

 

U kunt meedoen

Initiatiefnemer van het EcoMunityPark is Anne-Jan Zwart van ECOstyle. Het bedrijf verhuist volgend jaar van Appelscha naar het EcoMunityPark. Samen met andere bedrijven die op de één of andere manier inhoud willen geven aan duurzaam ondernemen en zich daarmee willen onderscheiden. Dat kan gaan om bedrijven met een duurzame bedrijfsvoering of bedrijven die duurzame producten of diensten aanbieden. Maar duurzaamheid is een term die aan slijtage onderhevig is, zo vertelt Jeanine De Vries –Zwart van EcoMunityPark: “We hebben gemerkt dat er bedrijven zijn die belangstelling hebben voor de visie van Ecomunity, maar denken dat ze niet duurzaam genoeg zijn. Voor ons zijn twee andere vragen veel relevanter, namelijk: wat breng ik het park, en wat brengt het park mij? Waar we met elkaar op uit zijn is het realiseren van duurzame relaties om zo met elkaar een impuls te geven aan de regionale economie in Zuidoost-Friesland.”

 

EcoMunityPark te Oosterwolde aan de N381. Geen standaard bedrijventerrein, maar een ecologisch werklandschap waar innovatie en ondernemerschap, en het delen van kennis en faciliteiten centraal staan.

 

Broedplaats van vernieuwing

Het kloppend hart van EcoMunityPark wordt het Ecomunity Center Biobase-gebouw. Dat is de plek waar MKB-bedrijven en kennisinstellingen intensief samenwerken en aan de slag kunnen gaan met de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten en de verbetering van bedrijfsprocessen. Voor het onderwijs biedt EcoMunity de unieke gelegenheid om in een bedrijfsmatige omgeving onderwijsdoelstellingen vorm en inhoud te geven. Zo sluiten onderwijs en bedrijfsleven perfect op elkaar aan: het bedrijfsleven profiteert van de structuur en denkkracht van kennisinstellingen, het onderwijs put uit de nieuwste kennis en inzichten uit bedrijven. Concreter kan het bijna niet.

 

Wisselwerking

Het Ecomunity Center biedt ook plaats aan het gezamenlijke restaurant van de bedrijven die actief zijn op het park, en zal ook openstaan voor bezoekers van buiten. Elena Cavagnaro, lector Sustainability in Hospitality & Tourism bij Stenden Hotel Management School, is al jaren betrokken bij de ontwikkeling van EcoMunityPark. Ze functioneert als linking pin tussen de school en het park: “Het bijzondere van dit concept is dat het volledig uit de duurzaamheidsgedachte is ontstaan. Bij Ecomunitypark is duurzaamheid geen toevoeging, maar het basisprincipe. Het is uniek voor Nederland. Als je naar onze buurlanden kijkt zijn er wel enigszins vergelijkbare bedrijvenparken, maar niet als het gaat om de sociale component die bij Ecomunitypark zo belangrijk is. “

 

EcoMunityPark Oosterwolde wordt één van de mooiste werklandschappen die Nederland rijk is, met een uitzonderlijke ruimtelijke kwaliteit.

“Het restaurant in het Ecomunity Center Biobasegebouw krijgt een centrale rol in de ontmoetingsfunctie en zo kom je ook bij onze betrokkenheid. Want onze managementstudenten kunnen een actieve rol vervullen in het organiseren van die ontmoetingen. Bovendien kunnen we onderzoek verrichten naar de effecten van het park op bijvoorbeeld het toerisme. Weten zij het park te vinden? Snappen ze de boodschap die er uitgedragen wordt? Zo kunnen we op verschillende manieren bijdragen aan de ontwikkeling van het park. Als ik een eigen bedrijf had met duurzaamheid als speerpunt, en ik had een nieuwe vestigingsplaats nodig, dan twijfelde ik geen moment. EcoMunityPark is de plek.”

 

 

 

Wat is de agenda van EcoMunityPark?

  • Op 12 november jl. is gestart met het in orde maken van de infrastructuur.
  • Nog voor het einde van het jaar wordt een representatief tijdelijk gebouw geplaatst op het park in aanbouw. Dat gebouw biedt onderdak aan het Technologie Centrum Noord-Nederland, de diverse betrokken onderwijsinstellingen en een vertegenwoordiger van EcoMunityPark. Het gebouw biedt bovendien volop ruimte voor netwerkbijeenkomsten, en andere bijeenkomsten.
  • Op 1 januari 2015 wordt gestart met de bouw van het nieuwe ECOstyle gebouw.
  • Ruim een jaar later (eind 2015/begin 2016) start de bouw van het gemeenschappelijke gebouw.

 

Meer weten?

Meer informatie over de mogelijkheden voor vestiging van uw bedrijf of organisatie op het park en het concept achter het park vind u op www.ecomunitypark.nl. Bel Jeanine de Vries – Zwart, 0516 567748 (tijdens kantooruren).

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement