Ondernemend Friesland nieuws

Economisch herstel moet van bedrijven komen

VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord zien in de Rijksbegroting voor 2014 aanknopingspunten voor economisch herstel. Zo wordt de bouw- en woningmarkt gestimuleerd en neemt het Kabinet maatregelen die meer ruimte geven voor alternatieve kredietverlening. Directeur Lambert Zwiers is positief over deze impulsen: “Het is aan de overheid om het bedrijfsleven optimaal te faciliteren. Uiteindelijk zijn het de bedrijven die voor economisch herstel moeten zorgen.”

Hoewel in de Miljoenennota het bedrijfsleven relatief wordt ontzien, wordt de pijn van de recessie nog hevig geleden. Met een oplopende werkloosheid en de onder druk staande koopkrachtontwikkeling gaan veel kleinere ondernemers opnieuw een zeer moeilijk jaar tegemoet.

Om tot economisch herstel te komen, is het aan de politiek om door te pakken en het bedrijfsleven de ruimte te geven om te ondernemen. Positief zijn dan ook de impulsen voor de bouw- en woningmarkt (vrijstelling schenkingen, energiebesparingsmaatregelen voor bestaande huizen en meer investeringsruimte voor woningcorporaties). Ook het grote knelpunt van de financiering van de economie wordt met verschillende maatregelen aangepakt. Pensioenfondsen kunnen hypotheekleningen overnemen van banken, waardoor meer ruimte ontstaat voor kredietverlening. Deze doorbraak is goed voor bedrijven, net als het MKB-fonds van de institutionele beleggers.

Volgens de noordelijke werkgeversorganisaties is het bedrijfsleven nu aan zet om de kansen op te pakken die deze maatregelen bieden. Lambert Zwiers: “We kunnen lang blijven klagen over allerlei negatieve maatregelen van het Kabinet en over de moeilijke tijd waarin we zitten. Dat heeft echter geen zin: we moeten aan de slag, het bedrijfsleven voorop.”

VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord zien voor het Noorden grote kansen binnen de sectoren Water, Energie, Agribusiness en Healthy Ageing. Voor onze economische groei is het bevorderen van de export van belang. Zwiers: “Hier liggen enorme mogelijkheden voor het noordelijk bedrijfsleven, maar dan moet er wel een tandje bij.” Daarvoor moet er volgens beide werkgeversorganisaties ook geïnvesteerd worden in onze internationale verbindingen: Groningen Airport Eelde en de spoorlijn Groningen-Bremen.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement