Ondernemend Friesland nieuws

Een open mind voor clean technologies

Een open mind voor clean technologies

De Nederlandse overheid, gemeenten én ondernemers moeten alert zijn en vooral een open mind hebben voor alle ontwikkelingen op het gebied van ‘clean technologies’ in de landen om ons heen. “Als we onze ogen hiervoor sluiten, betekent dat een achterstand die ons op den duur buiten spel zet”, zegt Roel Swierenga, directeur van Hanze Development uit Drachten.

Hanze Development

 

“In Nederland is duurzaamheid een thema, terwijl het in de Scandinavische landen en Duitsland al een vanzelfsprekendheid is”, zegt Roel Swierenga. “Wij springen hier te traag in op de ontwikkelingen die zich in de landen om ons heen manifesteren. Ik zou graag zien dat wij sneller, creatiever worden.”

Het gaat volgens Swierenga om de synergie tussen drie pijlers: water, energie en afval. Als we die drie zaken niet op orde hebben, leidt dat tot knelpunten, stelt hij. “Dat vereist een andere manier van denken en werken. Kijk naar de landen om ons heen. Daar investeren ze gigantisch in nieuwe energiebronnen als wind, zon en biogas. Die economieën wordt sterker en onafhankelijker.”

 

Groene luchthavens

Swierenga weet waar hij het over heeft. Hanze Development is als coördinator onder meer betrokken bij grote projecten op het gebied van ‘clean technologies’, zoals het Europese project Green Sustainable Airports. Daarbij werken kleine en middelgrote luchthavens in Noord-Europa (zoals Groningen Airport Eelde) samen om de zogenoemde CO2 footprint te verkleinen. Experts uit diverse landen komen meerdere keren per jaar bij elkaar om te praten over welke duurzame maatregelen ze kunnen nemen om de milieu-impact te beperken en de luchthavens verder kunnen verduurzamen. Ze discussiëren over de overstap naar elektrische aangedreven voertuigen en het plaatsen van zonnepanelen zonder dat de piloten daar last van hebben. “Er wordt vooral onderling de kennis uitgewisseld”, zegt Swierenga. “Dat is het mooie aan deze klus.”

 

Nieuwe producten

Hanze Development is gespecialiseerd in international business development. Swierenga helpt bedrijven en overheden hun markt te ontwikkelen: van conceptontwikkeling en projectmanagement tot de organisatie van events. Maar begeleidt ook bij het introduceren van nieuwe producten in bestaande markten, bestaande producten in nieuwe markten, nieuwe producten in nieuwe markten en soms het opzetten van een geheel nieuw bedrijf.

Swierenga nam een delegatie uit de gemeente Smallingerland mee naar Zweden voor een bezoek aan enkele duurzaam gerealiseerde wijken en steden die inmiddels volledig selfsupporting zijn. “En een maand geleden zijn we met een groep uit Smallingerland nog in Duitsland geweest bij een gemeente die de transitie van fossiele brandstoffen naar uitsluitend duurzame energiebronnen heeft gemaakt”, aldus Swierenga. “Daar produceren ze inmiddels twee keer meer energie dan ze nodig hebben en zijn in vier jaar tijd exporteur geworden. Als de gemeente of bedrijven hier iets mee willen dan kunnen wij ze daarin begeleiden. Wij spelen in op deze trends en kijken hoe een bedrijf daar zakelijk winst uit kan halen.”

 

Hansa Green Tour

Hanze Development is organisator van de Hansa Green Tour op 13, 14 en 15 juni. Dat is een zakelijk netwerkevenement voor ondernemers en bestuurders om schone en groene technologie te promoten en te leren van ‘best practices’ van groene steden en gemeenten die voorop lopen. De tour begint bij Groningen Airport Eelde en eindigt in Hamburg waar het congres Sustainable City wordt gehouden. “Het gaat om het delen van ontwikkelingen in de markt”, zegt Swierenga. “Voor mij is het hoogtepunt als we terugkeren met een groep geïnspireerde mensen die duurzaam aan de slag willen. Dan is onze missie geslaagd.”

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement