Ondernemend Friesland nieuws

Oud erwtenras Dik Trom past perfect in advies Gezondheidsraad

Erwtenras Dik Trom

Vorige week is de Gezondheidsraad met een nieuw algemeen voedingsadvies gekomen. In dit advies staat opgenomen dat het wekelijks nuttigen van peulvruchten bijdraagt aan een gezonde levensstijl en het voorkomen van ziektes bij de gemiddelde Nederlander. Dit terwijl de teelt van peulvruchten, zoals de droge erwten, nog slechts een fractie is van wat het 60 jaar geleden was. Een mooier moment bestaat niet om het oude erwtenras Dik Trom uit de jaren 60 van de vorige eeuw weer nieuw leven in te blazen en op de markt te brengen. En dat hebben teler Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie en groothandel Greydanus uit Heerenveen afgelopen zondag in Restaurant De Zwarte Haan gedaan. De nieuwe lancering van het oude ras is die dag tevens bekroond met het streekkeurmerk Waddengoud. De streekerwt ligt nu bij diverse Friese supermarkten in de schappen.

Piet Hoekstra

In 1960 werd volgens het CBS in Nederland 35.000 ha aan droge erwten verbouwd. In 1990 was dit nog maar 19.000 ha en in 2013 haalden boeren nog maar slechts 600 ha aan erwten van het veld. Schrikbarend, want dat is slechts 1,7% van wat het vroeger ooit was. Terwijl de teelt van erwten in Nederland op zijn gat ligt, kwam vorige week de Gezondheidsraad naar buiten met een nieuw voedingsadvies ‘eet minder rood en bewerkt vlees en eet wekelijks peulvruchten’. Een advies dat als muziek in de oren moet hebben geklonken van Piet Hoekstra, teler van diverse droge erwtensoorten. Hoekstra is sinds 2005 bezig met het verbouwen van cultuurhistorische streekgewassen. Zo heeft hij in dat jaar tijdens de viering van ‘500 jaar het Bildt’ een demonstratieveld aangeplant met alle gewassen die ooit op het Bildt zijn geteeld. Een hobby die tot op de dag van vandaag voortduurt. Enkele jaren geleden heeft hij de Kollumer Zoete Erwt van de ondergang gered. Samen met teler Jaap de Jong uit Oosterbierum heeft hij toen vanuit een basispopulatie van slechts 6 erwten weer een bloeiende teelt opgezet. Nu valt de beurt toe aan het oude erwtenras Dik Trom dat in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw veel verbouwd werd in de Waddenstreek om daarna langzamerhand te verdwijnen .

 

Geherintroduceerd

Afgelopen zondag werd in Restaurant De Zwarte Haan nabij Sint Jacobiparochie de Dik Trom officieel geherintroduceerd. Circa 80 man kwamen op de been om deze bijzondere erwt te zien en te proeven. Alle aanwezigen kregen zelfs een zakje Dik Trom-erwten mee naar huis. Verrassing van de bijeenkomst was een briljante act van de boekenheld Dik Trom en Veldwachter Flipsen. De ouder geworden Dik Trom, maar met nog steeds de streken van toen, stormde binnen met een pan vol erwtensoep. Iedereen mocht proeven. Vlak daarna kwam de Veldwachter woedend binnen en vatte Dik Trom in de kraag. Dik Trom zou de erwtensoep gestolen hebben uit de keuken. Maar Dik Trom beweerde stellig van niet. Er stond immers ‘Dik Trom-soep’ op vermeld en zo konden alle aanwezigen smullen van deze heerlijke soep. 

 

Waddengoud-certificaat

De lancering van de erwt Dik Trom werd vervolmaakt met de uitreiking van het streekkeurmerk Waddengoud. Uit handen van Klaas Dankert, oud-burgemeester van Gemeente het Bildt, kreeg Piet Hoekstra het Waddengoud-certificaat uitgereikt. “Dik Trom heeft een mooie lichtgroene kleur met een lichtgele navel. Een grote ronde erwt waaraan hij zijn naam vast en zeker te danken heeft. De toekenning van het Waddengoud-keurmerk is een prachtige beloning voor de inspanningen van Piet om deze oude erwt weer uit de vergetelheid te rukken”, aldus Klaas Dankert.

 

Firma Mansholt

De firma Mansholt in het Groningse Westpolder heeft het ras Dik Trom in de jaren ’50 ontwikkeld. Piet Hoekstra liep Dik Trom in 2012 toevallig tegen het lijf in de genenbank voor oude Nederlandse rassen in Wageningen.  De familie Mansholt uit Vierhuizen was met maar liefst 7 personen ook bij de wedergeboorte van hun kindje aanwezig.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement