Ondernemend Friesland nieuws

European Solar: ‘Vragen die morgen worden gesteld, vandaag al kunnen beantwoorden’

‘European Solar: Vragen die morgen worden gesteld, vandaag al kunnen beantwoorden’

De wereld van European Solar is er een van de duurzame energie, maar ook van mensen’ vermeldt de intro op de website van European Solar. ‘Zonder goede mensen geen renderende oplossingen. Zonder kwalitatief hoogwaardige oplossingen geen versnelde groei in duurzame energie’. Het bedrijf is opgericht in 2016 en heeft zich in vijf jaar tijd opgewerkt tot koploper in de markt. Geen koploper zonder een opmerkelijke voorhoede. Wij legden oprichter en DGA van European Solar Gerard Scheper een aantal vragen voor.

Hoe is het allemaal begonnen?

Vroeger bestond de markt uit particuliere klanten en installateurs van zonnepanelen. De installateur liet mij zien wat er technisch mogelijk was en ik hielp hem ’s avonds aan de keukentafel bij de particulier met de verkoop van de zonnepanelen. Toen er grotere projecten in beeld kwamen, merkte ik dat de vragen van agrariërs, directeuren van grotere bedrijven en projectontwikkelaars eigenlijk nauwelijks veranderden. Er kwamen wel aspecten bij op financieel, juridisch, infrastructureel, engineerings en vergunnings- en verzekeringstechnisch gebied. Daar heb ik van geleerd en er uiteindelijk mijn voordeel mee gedaan. Ik probeer altijd vandaag te anticiperen op de vragen die ik morgen kan verwachten.

 

In mei 2016 ben ik begonnen met European Solar. We hadden blijkbaar een gat in de markt aangeboord, want European Solar maakte een exponentiële groei door en is anno 2021 internationaal koploper. Die groei werd volledig gefinancierd met eigen middelen. Anno 2021 doen we zaken in 17 landen.

 

Waar komt die internationale ambitie vandaan?

De ambitie om internationaal zaken te doen heeft er eigenlijk altijd wel ingezeten. Grappig genoeg zijn er Chinezen voor nodig geweest om het vuurtje aan te wakkeren. Ik kreeg van een paar Chinese partijen de vraag om voor hen afzetmarkten te zoeken. Nederland stelde qua markt niet zoveel voor, zodat het zoekgebied werd uitgebreid met Duitsland, Engeland, Scandinavië, België en Italië. Ik bouwde op die manier een internationaal netwerk op, dat een solide basis vormde voor European Solar.

 

Geïnteresseerde ondernemers kunnen door het invullen van de naam en het adres van hun onderneming een gratis QuickScan ontvangen waarin het rendement van zonnepanelen op hun dak wordt berekend bij verschillende financieringsvormen. Zie hiervoor de URL: www.europeansolar.nl/scantool

 

Wat maakt jullie bijzonder?

We proberen klanten niet over te halen om ons totale concept over te nemen. Vaak hebben klanten of potentiele klanten bepaalde zaken goed voor elkaar, maar zijn er altijd wel onderdelen die beter kunnen. Zaken waarvoor wij, juist door die filosofie van anticiperen en onze inmiddels hele brede ervaring, in negen van de tien gevallen een betere oplossing in huis hebben. Dat betekent dat klanten desgewenst een beroep kunnen doen op een stukje van onze dienstverlening. Dat kan variëren van een technische berekening van een dak tot de totale projectbegeleiding.

 

Waar staan jullie over tien jaar?

Dat we op zoek moeten naar duurzame oplossingen als alternatief voor fossiele brandstoffen is geen punt van discussie. Zonnepanelen zijn technisch eenvoudige producten en bestaan voor 95 procent uit silicium, zand. Dat is in vrijwel onbeperkte hoeveelheden aanwezig, mensen begrijpen de techniek en de zon schijnt onbeperkt. Wat voor mij als een paal boven water staat is dat er binnen twintig jaar al sprake kan zijn van 100 procent duurzaamheid. Ik verwacht dat de ‘zonnetechniek’ in de geïndustrialiseerde landen binnen die termijn een verzadigingspunt heeft bereikt.

 

Dus ik sluit niet uit dat ik over een jaar of vijf in andere oorden ‘mijn ding’ nog eens doe, of dat ik het ‘European Solar traject’ nog eens ‘loslaat’ op de volgende duurzame oplossing die zich in die periode aandient. Voorwaarde is duurzaamheid, niet alleen omdat ik eraan verknocht ben, maar ook uit idealisme. Zodat ik aan het nageslacht kan laten zien dat ik een heel klein stukje heb bijgedragen aan die energietransitie. Waarvan akte.

 

Geïnteresseerde ondernemers kunnen door het invullen van de naam en het adres van hun onderneming een gratis QuickScan ontvangen waarin het rendement van zonnepanelen op hun dak wordt berekend bij verschillende financieringsvormen. Zie hiervoor de URL: www.europeansolar.nl/scantool

Onze specialisten
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
Rabobank
Duurzaam ondernemen
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen