Ondernemend Friesland nieuws

Explosieve vraag boek over buitenplaats van Dirk Scheringa

Explosieve vraag boek over buitenplaats van Dirk Scheringa

Uitgever overweegt herdruk.
Hij heeft een zakenimperium, een voetbalclub en –stadion en een museum voor moderne kunst. Sinds eind 2002 bezit de DSB-ondernemer ook een voormalig adellijk buiten in noord - Friesland, opgeluisterd met het nieuw ontworpen familiewapen Scheringa - De Vries. Voor de selfmade ondernemer is het in steen uitgehouwen schild aan de gevel een bevestiging van zijn status.

 

De aankoop, ingrijpende renovatie van het landhuis en het omringende park van Rinsma State kostte enkele miljoenen euro’s. Hoge kwaliteit in vormgeving en gebruik van bouwmaterialen stonden voor het echtpaar Scheringa-De Vries buiten kijf. Zo kreeg een oude buitenplaats een nieuw perspectief, dankzij ‘het nieuwe geld’.

In het boek ‘Rinsma State. Van Sytzama tot Scheringa’ gaat het ondernemersechtpaar uitgebreid in op hun persoonlijke motieven bij het verwerven van de villa. Kritische vragen worden gesteld. Openhartig vertellen ze over hun leven, de carrière van Dirk Scheringa en de gevolgen van de snelle klim op de maatschappelijke ladder. Het rijk geïllustreerde boek plaatst Dirk en Baukje Scheringa in de lijn van de eigenaren van het landgoed door de eeuwen heen.

 

Sinds de val van de DSB bank is er een ware run op deze in april 2008 verschenen titel. Het boek was al snel uitverkocht. De uitgever heeft een aantal exemplaren teruggekocht van een Friese gemeente om aan de explosieve vraag te kunnen voldoen.

 

Het familiewapen van de Scheringa’s ontstond tijdens de renovatie en onderstreept hun verbondenheid met de regio en verworven maatschappelijke status. ‘Het verval van de state ging ons aan het hart. We laten nu iets na in de historie van de streek,” zegt Baukje Scheringa-de Vries, “Het is een ijkpunt ook in onze geschiedenis. Zo’n wapen geeft een persoonlijkheid mooi weer. Dat is iets blijvends.’ De Scheringa’s plaatsen zich bewust in de lijn van de vroegere mecenas van de gemeente Dantumadeel, Douwe Jan Vincent baron Van Sytzama. Het nieuwe wapenschild boven de entree vervangt dat van de toenmalige baron en burgemeester. Het zgn. ‘alliantiewapen’ is gemaakt volgens de regels van de ‘Fryske Rie fan Heraldiek’. Symbolen van zowel de achtergrond van de man als die van de vrouw zijn weergegeven in een dubbelontwerp. De munten in het wapen verbeelden het zakelijk succes, een knipscheer en wortels uit Driezum verwijzen naar de eenvoudige afkomst.

van Sytzama tot Scheringa 

Rinsma State. Van Sytzama tot Scheringa. 160 pagina, rijk geïllustreerd, full colour. € 29,- ISBN: 978-90-77948-15-6. Verschenen: 2008.

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement