Ondernemend Friesland nieuws

Extra Stipepunten bieden mantelzorgers en vrijwilligers meer ondersteuning

Extra Stipepunten bieden mantelzorgers en vrijwilligers meer ondersteuning
‘U helpt, wie helpt u?’ is de slogan waarmee de gemeenten in Zuidwest Friesland vanaf maandag 21 september aandacht vragen voor mantelzorgers. De campagne benadrukt de positie en herkenning van mantelzorgers en vrijwilligers. De acht gemeenten in de Zuidwesthoek willen deze groep meer ondersteuning bieden. Daarom worden momenteel in samenwerking met Timpaan Welzijn in de Zuidwestgemeenten Stipepunten ingericht. Door dit initiatief wordt de continuïteit van de mantelzorg gewaarborgd en is het een volwaardig onderdeel van de zorg in Zuidwest Friesland.

 

Bij het Stipepunt kunnen mantelzorgers terecht voor informatie, advies, emotionele ondersteuning, praktische hulp, contact met andere mantelzorgers, vervangende mantelzorg, educatie en een luisterend oor. Deze ondersteuning wordt geboden door vrijwilligers en is gratis. Een verwijzing is niet nodig.

 

Komst Stipepunten gewenst

Mantelzorgers geven vaak lange tijd meer dan de ‘gewone’ zorg aan iemand in hun directe omgeving en zijn belangrijk in onze samenleving. Zij vinden het geven van de zorg meestel ‘vanzelfsprekend’, maar de taak kan soms toch zwaar zijn . Uit onderzoek is bekend dat circa 3, 75 miljoen mensen in Nederland waarvan ruim 6000 mensen in de Zuidwesthoek zo’n intensieve zorgtaak hebben. Dit varieert van een helpende hand in de huishouding of boodschappen doen tot volledige verzorging of begeleiding, 24 uur per dag. Een op de vijf mantelzorgers is overbelast of ziek. Ondersteuning voor deze groep in de vorm van extra Stipepunten, is dan ook volgens de acht gemeenten noodzakelijk.

 

Bewustwording nodig

Veel  mantelzorgers zijn zich er vaak niet van bewust dat ze mantelzorgers zijn. De eerste stap in de campagne is dan ook om de grote groep onbekende mantelzorgers te leren kennen. Daarnaast attendeert de campagne mantelzorgers op de mogelijkheden voor ondersteuning via de Stipepunten. Tijdens de campagne hangen er in Zuidwest Friesland posters, worden er folders uitgereikt, is er een speciale website in de lucht gegaan en wordt er op 31 oktober een verwendag georganiseerd voor de mantelzorgers.

 

Meer informatie

Op het algemene telefoonnummer 0515-421313 en e-mailadres info@stipepunt.nl kunnen mantelzorgers terecht voor vragen en registratie. De Stipepunten kunnen ook persoonlijk bezocht worden. Kijk voor de adressen en telefoonnummers van de Stipepunten op www.stipepunt.nl.

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement