Ondernemend Friesland nieuws

Flinke vacaturegroei R&D en transport & logistiek

Gemiddelde vacatureaanbod april blijft constant

 

April laat geen substantiële veranderingen zien in het vacatureaanbod, zo blijkt uit de Monster Employment Index - de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. Het online vacatureaanbod bleef met 88 punten op het niveau van maart. Het aantal vacatures in de sector research & development en de sector transport & logistiek nam het meest toe. Op jaarbasis staat de Index nog slechts 15 procent lager dan in april 2009.

“De totale Index van april laat dan geen toename zien, maar wel positieve ontwikkelingen op sectorniveau”, aldus Warren Hammond, Managing Director van Monsterboard.nl. Zo laten sectoren als R&D, transport & logistiek en productie allen een stijging van het vacatureaanbod zien, al deze sectoren zijn verbonden met de industrie en export. Ook het toenemende aanbod binnen de sector marketing, PR & media geeft een positief beeld, al is de werkgelegenheid binnen de sector nog erg krap.”
 
Grote stijging R&D, juridische sector daalt flink
In april bleek de arbeidsmarkt met een aantal stijgers en dalers erg verdeeld. De Index nam met 7 punten het meest toe in de sector research & development. Vergeleken met vorig jaar april staat deze nu 16 procent hoger. Ook binnen de sectoren transport en logistiek (+6), landbouw & visserij (+4), horeca & toerisme (+4) en marketing, PR & media (+3) is het vacatureaanbod toegenomen. Laatstgenoemde laat al sinds juni vorig jaar een voorzichtige stapsgewijze stijging zien. Vergeleken met april 2009 staat de Index voor marketing, PR & media 19 procent hoger.
 
De juridische sector daalt voor de derde achtereenvolgende maand; het vacatureaanbod nam met 6 punten wederom flink af. Andere sectoren waar de Index licht gedaald is, zijn de bouw (-2), gezondheidszorg (-2), publieke sector (-2) en sales (-1).
 
Vacaturegroei in Drenthe en Zeeland het grootst
In Drenthe en Zeeland nam de Index met 3 punten het meeste toe, gevolgd door Friesland (+2), Groningen (+2) en Overijssel (+1). Slechts in twee provincies is het online vacatureaanbod licht gedaald; Gelderland (-1) en Limburg (-1). In de overige provincies bleef de Index onveranderd.

 
Index Europa neemt wel toe
De Index voor Europa steeg in april met 4 punten en staat nu op 108 punten. In bijna alle landen is een toename van het vacatureaanbod te zien, waarbij het aanbod in België en Duitsland het meest gestegen is (+6). De Index in Zweden is met 5 punten toegenomen, gevolgd door Italië (+3) en Frankrijk (+2). In Nederland bleef de Index gelijk op het niveau van maart (88). Alleen Groot-Brittannië laat een forse daling zien(-5).

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement