Ondernemend Friesland nieuws

Friese ondernemers bundelen krachten rond elektrisch rijden

Zeven ondernemers uit Friesland zijn een samenwerking aangegaan om elektrisch rijden breder onder de aandacht te brengen.  De laatste tijd is er weliswaar veel aandacht rond elektrische auto’s, maar of het bedrijfsleven er echt klaar voor is valt nog te bezien. Volgens woordvoerder en mede-initiatiefnemer Berto Fijn van Draat is het (nog) niet overstappen naar elektrisch rijden vooral een kwestie van onbekendheid rond de mogelijkheden. “De perceptie is dat je met elektrisch rijden niet de vrijheid en de mogelijkheden hebt in vergelijking tot de traditionele verbrandingsmotoren. Natuurlijk is het zo dat je nu nog niet, zoals bij een zuinige diesel, van Leeuwarden naar Parijs rijdt zonder te hoeven ‘tanken’. Toch is elektrisch rijden voor veel mensen een reëel alternatief”.

Differentiatie
Op de vraag wie er overgaan op elektrisch rijden vervolgt Fijn van Draat: “Er zijn al vele soorten elektrische voertuigen. Er is dus voor elke afstand of soort rit een elektrisch alternatief. De Segway bijvoorbeeld is een leuke en hippe manier om stadsritten te maken. Maar is ook in te zetten bij een bedrijfsuitje, evenals de scooter en de terreinauto. Kijkend naar het woon-werkverkeer zien we dat de elektrische fiets en de elektrische scooter grotere fietsafstanden overbrugbaar maken. Daarmee is het een goed(koop) alternatief voor het OV en de auto. Want hoe ver wordt nu werkelijk dagelijks gereden? Wanneer we ervan uitgaan dat sowieso 80% van alle autoritten binnen een straal van 7,5 km plaatsvindt, is elektrisch rijden voor velen haalbaar. De gemiddelde actieradius van een elektrische auto bedraagt namelijk ruim 150 tot 250 km. Nieuwe technologie maakt dat de actieradius verder toeneemt.”

 

Elektrischrijdeninbedrijf.nl
Naast het nadenken over nieuwe toepassingen, producten en technologie bundelen de ondernemers hun krachten ook op het gebied van communicatie en marketing. De eerste aanzet daartoe is de website elektrischrijdeninbedrijf.nl.  Op de site vinden bedrijven en particulieren informatie over de FUNctionaliteit van elektrische auto’s, E-scooters, E-fietsen, Segways. “Elektrisch rijden is FUN! Iedereen die een proefrit maakt op een scooter of segway of in een auto heeft na afloop een brede grijns. Wij noemen het de EV-grin”, aldus Fijn van Draat. “Het is dan ook de bedoeling dat we veel meer mensen van die glimlach voorzien.  Door het organiseren van E-vents brengen we ze in aanraking met elektrisch vervoer. Daarin gaan we samenwerken met drive4electric. Het programmabureau van de Provincie Fryslân, dat elektrisch rijden binnen de provincie stimuleert”. 

Gratis E-scan
Via de site kunnen bedrijven vóór 1 december een gratis E-scan aanvragen ter waarde van
€ 1.500,-. Deze uitgebreide mobiliteitsscan geeft een indicatie van de mogelijkheden om slim reizen en slim werken in te passen binnen de bedrijfsvoering. Elektrisch rijden is daar een onderdeel van. Zo ook het plaatsen van een oplaadfaciliteit, zodat klanten die elektrisch rijden hun voertuig kunnen bijladen. Naast de E-scan moet ook de nog te ontwikkelen Elektrometer inzicht gaan geven in het aantal kilometers dat mensen dagelijks afleggen. Op basis van ingevoerde gegevens wordt berekend hoeveel elektrisch rijden bespaart aan Euro’s en CO2. Fijn van Draat: “De uitkomst zet mensen aan tot elektrisch rijden. Want het kan. Nu al”.

 

Meer informatie over het initiatief en de initiatiefnemers is te vinden op: www.elektrischrijdeninbedrijf.nl

Onze specialisten
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement