Ondernemend Friesland nieuws

'Friese ondernemers niet vernieuwend'

Gedeputeerde Sjoerd Galema van economische zaken van de provincie Friesland lijkt vastbesloten er een op te richten: een Friese ontwikkelingsmaatschappij (FOM). Bedoeld als tegenhanger van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), zou je bijna de indruk krijgen dat Friesland een ontwikkelingsland is. In zekere zin is dat ook het geval. Geld van de overheid is niet het probleem, de geringe bereidheid van Friese ondernemers om aan vernieuwing te doen wel. Zichzelf ontwikkelen is er helaas niet bij.

Sensor technologie

Bij toeval ben ik verzeild geraakt in de wereld van de sensortechnologie, een speerpunt in de economische ontwikkeling van Noord-Nederland. Een klein innovatief bedrijf in Leeuwarden ziet wel wat in de verwerking van sensorgegevens tot een zogeheten soft sensor. Een soft sensor is in werkelijkheid een wiskundig, voorspellend model om bijvoorbeeld de kwaliteit van een product te voorspellen. Hoewel de gebruikte wiskunde niet nieuw is, die dateert deels uit 1907, is de toepassing in Noord-Nederland dat wel. Het toepassen van soft sensoren kan een bedrijf veel geld opleveren, maar probeer dat een noordelijke ondernemer eens tussen de oren krijgen. Mijn betrokkenheid bij dat innovatieve bedrijfje bestaat uit het leveren van de wiskundekennis waarvoor ik wat oude studieboeken moest afstoffen. Het blijkt dat jongere generaties dat allemaal niet meer bijgebracht krijgen.

 

Je zou verwachten dat ondernemers in de rij staan om soft sensoren toe te passen: wie wil niet een betere prijs-prestatieverhouding realiseren? Het tegendeel is vooralsnog het geval. Iedereen die iets nieuws wil doen met Friese ondernemers meldt hetzelfde: grote terughoudendheid. Ik snap dan ook niet wat gedeputeerde Galema met een FOM wil bereiken. Zelfs met een zak geld voor de neus zijn veel Friese ondernemers niet vooruit te branden. De ambtenaren van Galema trouwens ook niet.

 

Friese Ondernemers op reis

Ik stel voor dat NOM-baas Siem Jansen alsnog de Rolodex van CdK Jorritsma aftapt en bij een Friese busondernemeing wat touringcars regelt voor wat reisjes onder leiding van Jorritsma naar Brabant zodat Friese ondernemers niet al te ver van huis kunnen zien wat er nog meer op deze wereld te koop danwel te krijgen is. Van de directeur van Technologie Centrum Noord-Nederland (TCNN) heb ik begrepen dat er hele mooie dingen kunnen opbloeien wanneer je willekeurige ondernemers in een bus zet. Toegegeven, het is allemaal heel low-budget en low-profile - niks voor bestuurders dus - maar het zou weleens zeer effectief kunnen zijn. En bij wijze van spreken morgen te realiseren.

Kortom, Galema doet er verstandig aan op korte termijn concrete activiteiten te organiseren. Friese ondernemers moeten in beweging worden gebracht en op de zoveelste gesubsidieerde organisatie zitten Friese innovatieve bedrijven niet te wachten. Die hebben het liefst betalende klanten. En als Galema dan toch zo graag beleid wil voeren: hoe zit het met de rol van Friese overheden als launching customer?

 

Bron: weblog oud-raadslid (Leeuwarden) D66 Wietse Elzinga

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement