Ondernemend Friesland nieuws

Frisia Bergum naar Optigroen

De belangstelling van organisaties, bedrijven en particuliere huiseigenaren voor de aanleg van dakbegroeiing en daktuinen neemt snel toe. Voor hoveniersbedrijf Frisia Bergum is die verwachte groei reden zich verder te specialiseren op dit vakgebied. Daartoe heeft de in Noord-Nederland actieve allround terreininrichter zich aangesloten bij Optigroen in Amersfoort, marktleider in Nederland op het gebied van daktuinen en dakbegroeiing.

 

Het klimaat in Nederland verandert in snel tempo, zoals ook de Deltacommissie onder leiding van Cees Veerman onlangs nog heeft geconstateerd. Daardoor ontstaat een grilliger weerbeeld met in zomer en winter grotere pieken in neerslaghoeveelheden. Afgelopen zomer veroorzaakten dergelijke plensbuien op diverse plekken in Noord-Nederland zoals in Dokkum veel overlast. Riolen konden de watertoevloed niet verwerken. Toiletten stroomden over en straten kwamen blank te staan. Het staat inmiddels vast dat dakbegroeiing en daktuinen niet alleen de woon- en werkomgeving geweldig verfraaien, maar ook het regenwater bufferen. Vakkundig aangelegde begroeiing kan afhankelijk van het aangelegde systeem en beplantingssoorten 50 tot 95 procent van de neerslag tijdelijk opvangen. Voor de riolering levert dat een aanzienlijke vermindering van de waterafvoer op en een besparing op de kosten. Daarnaast draagt de aanleg van een klimaatbestendig dak ook bij aan de energiebesparing door de isolerende werking. Tevens wordt de uitstoot van fijnstof in de lucht met 5 tot 25 procent beperkt. Daardoor komen er minder schadelijke lood- en cadmiumdeeltjes vrij.

 

Voor de gemeenten Leeuwarden en Groningen is het positieve effect van ‘groene’ daken op de verduurzaming van de samenleving inmiddels reden om de aanleg te subsidiëren. Onlangs heeft Frisia Bergum dakbegroeiing aangelegd op een complex van WoonFriesland in Eestrum. Wiebe Tolman van Frisia Bergum meent dat het bedrijf als partner van Optigroen in Noord-Nederland nu de toonaangevende specialist is op het gebied van groene daken. ‘In de Randstad neemt de belangstelling de laatste jaren snel toe. Onze ervaring is dat het Noorden die ontwikkeling volgt. De klant profiteert direct van de kennis en expertise die we dankzij Optigroen in huis halen. We voorzien een sterke groei ook door de positieve houding van gemeenten en provincies.’ Frisia Bergum verzorgt de aanleg van dakbegroeiing en daktuinen in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en de kop van Noord-Holland.

 

De toetreding van Frisia Bergum is voor Optigroen een belangrijke stap in het realiseren van een landelijke dekking, aldus directeur Henk Vlijm van Optigroen Nederland. ‘Juist in Noord-Nederland lag nog een gedeelte braak, terwijl de vraag naar dakbegroeiing ook daar snel toeneemt. De afgelopen vier jaar hebben we elk jaar ons marktaandeel verdubbeld. We hebben inmiddels 40 procent van de markt in handen. Dat marktaandeel willen we graag houden en verder uitbreiden. Frisia Bergum helpt ons die doelstelling te realiseren.’   

 

Voor meer informatie over dakbegroeiing en daktuinen: Wiebe Tolman 0511-461212.

Zie ook: www.frisiabergum.nl

Onze specialisten
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Pieter de Boer en Harry Poort Groenewegen Advocaten & Notarissen Heerenveen
Pieter de Boer & Harry Poort
Groenewegen Advocaten en Notarissen
Advocaten en Notarissen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement